В українських президентів від влади дах їде

В українських президентів від влади дах їде

Бекешкіна: Янукович програє хоч чорту

В інтерв'ю ТСН.ua директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна розповіла, які шанси у Януковича виграти вибори у 2015 році та чому Луценка скоро звільнять.

Ірино Еріківно, коли ми з вами в минулий раз зустрічалися, як раз Печерський суд виніс вирок Юрію Луценку, і нам тоді здавалося, що це межа правової вакханалії, більшого свавілля бути не може. Зараз стало зрозуміло, що ми помилялися.

Так. Вони вирішили ще вглиб копати. Ось двох депутатів, які прийняли присягу, ВАСУ взяв і позбавив мандатів. Ось так запросто! Коли саджали Тимошенко і Луценко, хоч якісь наводили аргументи. А тут - просто так вирішили і все. І з будь-ким так можна.

За вашими відчуттями ми вже досягли дна чи ще ні?

Зараз, здається, що більшого свавілля немає. Але я думаю, що до дна ми ще не дійшли, будемо ще копати до 2015 року. А ось чи будемо ми копати з прискоренням? Це залежить від того, підпишемо ми Асоціацію з ЄС або хоча б - чи збираємося підписувати чи тільки голову європейцям морочимо. Нам дали зрозуміти, що вирішуватиметься це буде в кінці лютого.

Якщо в кінці лютого якихось зрушень не буде, щоб довести, що ми хочемо і що ми готові щось робити для цього, тоді на нас просто махнуть рукою, тоді на нас просто перестануть звертати увагу. Робіть, що хочете. Ось тоді будемо копати з посиленою силою.

Деякі аналітики і публіцисти вважають, що якщо Європа підпише з нами асоціацію, то це навпаки, буде означати якусь легітимізацію режиму. Буде означати, що ЄС влаштовує наше правове свавілля. А хіба потрібна нам Європа, де є політв'язні і де порушуються права людини?

Зараз вони таки хоч трохи озираються і тримають себе за руки, поки вже зовсім сильно не припече. Якщо, наприклад, взяти поведінку в день виборів, коли тут була тьма спостерігачів, то вона було досить пристойною. Дах у них з'їхав вже потім, коли зрозуміли, що не вистачає голосів для створення більшості.

Думаю, тільки завдяки Європі ці нестримні хлопці хоч якось тримають себе в руках. Інакше б вони зовсім руки розпустили. А розпускати і копати ще є куди. Досить подивитися на Білорусію та Росію. Багато там чого всякого можна придумати.

Давайте все-таки повернемося до рішення ВАСУ. У цій справі вималювався дуже своєрідний позивач - Юрій Кармазін. Як ви поясните його роль у всіх цих процесах?

Для мене його роль зрозуміла. Але я не буду про це говорити, щоб він не подав на мене до суду. Тому що довести свою думку я ніяк і нічим не можу. Мене там, як кажуть, не було.

Віктор Янукович вже три роки президент України. Буквально через тиждень буде його підсумкова прес-конференція. Як українці оцінюють діяльність глави держави?

Падіння рейтингу довіри багато про що говорить. Він втратив дуже багато. Його колишні виборці розчаровані, від нього чекали більшого.

При Вікторі Януковичі в українській політиці з'явилося таке слово "Сім'я", яке прийнято писати з великої літери і всі розуміють про що йдеться.

Тут і з маленької літери може бути. Тому що головний бенефіціарій - це син.

Як ви думаєте, чому це сталося? Янукович чогось боїться?

Боїться само собою, коли їде в оточенні 15-20 охоронців, то очевидно, що боїться. Раніше ніхто в такому оточенні охорони не їздив.
Прояснилося, що є головним у діяльності президента, - це, власне, збагачення себе і своєї сім'ї. А для цього повинні бути довірені люди, з якими прямо і відверто можна розмовляти. Без всяких еківоків і натяків. Прямо і відверто. Тому все тут зрозуміло.

Єдине, не зрозуміла недалекоглядність, тому що така стратегія можлива тільки тоді, коли людина розраховує правити до кінця життя. А потім передати владу у спадок "сім'ї" з маленької літери. Тобто безпосередньо дітям. Тільки в цьому випадку ця стратегія реалістична.

Може він просто живе сьогоднішнім днем?

Або він взагалі не планує. Або він дійсно думає, що буде правити вічно. Інакше він повинен розуміти, що якщо до влади прийде будь-який інший чоловік (не "сім'я" з маленької літери), то він повинен буде все забрати, щоб потрафити народу.

Кажуть, що президентська булава дуже змінює людей.

Так, Віктор Андрійович - типовий випадок. Була нормальна, розумна, демократична людина. Напевно, важко собі уявити, що відбувається з людиною, коли сотні тисяч скандують "Ю-щен-ко!". Напевно, дах їде.

Чи змінило президентство Віктора Федоровича?

Звичайно! Він став не просто впевненим, а самовпевненим, самозакоханим. Раніше цього не було. І всі комплекси, які були приховані, вилізли назовні. Комплекси хлопчика з селища, який ріс у бідній сім'ї, комплекси людини, яка двічі сиділа. А нам взагалі важко собі уявити, що таке зона. І що там з людьми роблять і що там відбувається.

І всі ті комплекси, які в ньому сиділи - за поразку, за все, що з ним траплялося в житті, - вийшли назовні. Це все комплекси реваншу. І Межигір'я - це комплекс реваншу.

От скажіть: навіщо? Навіщо так демонстративно? Ну, підеш ти з президентської посади, побудуєш все що завгодно. Нікому це вже не буде цікаво. Ні, треба зараз ... Це все комплекси маленького защемленого хлопчика з Єнакієвого.

Але все-таки за три роки президентства Януковича були і якісь і позитивні моменти ...
 
Ми робили опитування експертів з приводу підсумків року. Позитиви - Євро-2012, під Євро зробили якусь інфраструктуру. Навіть не знаю, змогла б опозиція провести Євро при їх вічних чварах. А тут, якщо захочуть, то зможуть. Ті хотіли, але не могли, ці можуть, але не хочуть.

Судячи з опитувань за грудень, Віктор Янукович, як і раніше лідирує в президентських рейтингах.

Так, але він там в опитуванні один, а кандидатів від опозиції троє. У другому турі, якби вибори були зараз, він би точно програв. Однозначно б програв.

Будь-якому кандидату?

Ну, може бути крім Тягнибока. А іншим - хоч Кличку, хоч Яценюку, хоч чортові (але не такому радикальному, як Тягнибок) програв би.

Свого часу багато шуму наробила заява Олександри Кужель про те, що Тимошенко просить підтримати Яценюка як кандидата в президенти від опозиції. А, власне, чи потрібен один кандидат, якщо у нас все одно система виборів, яка передбачає 2 тури?

Я думаю, що це взагалі не обов'язково. Якби не одне "але", якщо б вони не стали один одного знищувати, борючись за рейтинг. Якби цього не було то, будь-ласка, нехай за "гамбурзьким рахунком" - в першому турі перемагає найсильніший. Немає проблем!

Але тут є небезпека, що Тягнибока витягнуть у другий тур. Таке часто буває на мерських виборах. Адже Черновецький взяв 30%. А ті двоє - Кличко і Турчинов - взяли набагато більше в сумі. Але мером став Черновецький. Так і тут. Тягнибок може отримати на 1-2% більше. А Тягнибок - це єдиний, хто програє Януковичу, тому що багато хто його побоюється. Витягнути Тягнибока у другий тур - це єдиний спосіб для Януковича легітимно залишитися на другий термін президентом. І ми бачимо, що вже грають на амбіціях Тягнибока. Він уже сам говорив, що може стати президентом.

Як ви взагалі ставитеся до української опозиції, наскільки вона сильна? Раніше, до виборів, говорили, що вона беззуба. Яка вона зараз?

Зараз вона ошкірилися, і стало особливо помітно, що зубів у неї немає. А зубів у неї немає не тому, що вона погана, а тому що у неї немає зв'язку з демосом, який би за нею стояв. Ось у "Свободи" цей зв'язок є. Хоча це демос обмежений. Вони можуть зібрати людей без грошей. На їх мітинги, ходи з факелами йдуть ідейні люди і їм нічого за це не платять. А нехай опозиція спробує зібрати хоча б п'ять тисяч проти пенсійної реформи. Або з якогось абсолютно реального приводу.

Що ви думаєте з приводу млявого конфлікту між Яценюком і Гриценком? Якось все це владнається чи це просто така внутрішньопартійна демократія?

Я не думаю, що це демократія. У сім'ї може бути демократія, коли обговорюють різні проблеми, так що летить в голову усілякий посуд. Але це не означає, що треба виходити на вулицю і розповідати, яка він або вона сволота. Тому що це, як правило, погано закінчується. А посуд може літати все життя до самої глибокої старості.

Зараз головна фішка опозиції - це персональне голосування. Вам не здається, що ця тема вже трохи себе зживає. Народ вже без особливої цікавості стежить за блокуванням опозиції заради якоїсь абстрактної кнопки.

Мені теж так здається. Але опозиція тут не може відступити. Тим більше, що тут абсолютно простий випадок, коли 86% народу не просто за особисте голосування, а за те, щоб відбирати мандат у тих, хто голосує не особисто. Народу, який в абсолютній більшості ходить на роботу і повинен там працювати по 8 годин на день, не подобається, коли депутати, які, на його думку, жирують, ще й на роботу не ходять. Це мало кому подобається.

Ось регіонали кажуть, що готові ходити в повному складі. Навіть Юрій Іванющенко буде приходити.

Так в чому проблема? Хоч завтра знімуть блокаду - введіть кнопку, яка буде фіксувати. І все! Якщо навіть Іванющенко згоден, то що за проблеми? Жодних проблем! Хоча мені здається, що йому буде важко приїжджати. Це він може раз на тиждень приїхати. І то не щотижня. Раз на місяць, навіть два рази на місяць він приїде, а опозиціонери хочуть частіше.

Як очікується, в кінці травня або на початку липня мають відбутися вибори мера Києва. Здається, Кличко прийняв рішення залишитися в Раді

Думаю, так. Він не хоче втопити себе в несправній каналізації. Адже він все одно не вирішить проблем міста.

Але зате, схоже, піде в мери Петро Порошенко. Як ви оцінюєте його шанси?

Я думаю, якщо б він не працював в уряді Януковича і йшов від опозиції, його шанси були б абсолютними.

Існує думка, що в Києві переможе будь-хто, у кого буде плашка "Об'єднана опозиція".

Не думаю, що будь-хто. Таке вже було, коли свого часу Юлія Володимирівна, у якої був дуже хороший рейтинг в Києві, висувала Турчинова. Коли їй говорили, що і харизма не та, і що не зовсім та фігура, вона відповідала: "Я візьму його за руку і буду водити по київських дворах." І що?
Це мер, а не мажоритарний депутат. До речі, в середині грудня 37% населення навіть не знали, хто у них переміг на окрузі. А мер - це мер. Я не думаю, що зовсім стороння людина може перемогти на виборах тільки тому, що він від опозиції, так як це було на деяких мажоритарних округах.

Одна з інтриг цього року, як влада відреагує на рішення Європейського суду з Тимошенко і Луценком.

Я думаю, що Луценка можуть випустити. Цілком можливо, що його випустять дуже скоро, помилують за станом здоров'я. А по Тимошенко будуть суди, будуть нові справи. Там же безліч справ відкрито.

Хоча, що стосується Луценка, я вже говорила, що експерти дуже часто помиляються, коли прогнозують дії цієї влади. Ми думаємо лівою півкулею, а вони діють правою. Ми вибудовуємо якусь логічну картину, а вони часто зовсім інакше діють, тому все може бути.

Ще вони абсолютно не розуміють західних людей. Там не просто ліва і права півкуля, а просто вони з різних планет. Донбас і Європа - це дуже різні планети.

А вам не здається, що в суспільстві вже є якесь звикання до всіх цих процесів, з'явилася якась апатія…

Ясно, що суспільство на всіх поверхах деградує. Наймолодша й активна частина думає про те, як би втекти за кордон. Батьки, які раніше хотіли, щоб діти були при них, зараз замислюються, що, може, дітям буде краще десь в іншому місці. А суспільство деградує, економіка деградує, мораль деградує. І все це, звичайно, це дуже сумно.

Розмовляла Олена Яхно

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація