Іспанія відмовила Україні в екстрадиції скандального екс-міністра фінансів

Іспанія відмовила Україні в екстрадиції скандального екс-міністра фінансів

Юрій Колобов / Фото: УНІАН

Іспанський суд побачив ознаки політичного переслідування у справі Юрія Колобова.

Іспанія відмовила Україні в екстрадиції колишнього міністра фінансів Юрія Колобова. Про це повідомив заступник начальника Головного слідчого управління, начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк, передає УНІАН.

"Дійсно таке рішення (відмова в екстрадиції) надійшло від іспанської сторони. Формулювання відмови не є такими чіткими", - заявив він. 

Іспанський суд вважає, що оскільки Колобов є колишнім представником уряду, то в кримінальному провадженні проти нього є ознаки політичного переслідування, пояснив Горбатюк.

"Відмова мотивується тим, щоб не погіршити ситуацію щодо Колобова як (колишнього) представника уряду в порівнянні з іншими підозрюваними, які не займали ніяких державних посад на той час", - заявив Горбатюк.

"Зазначу, що ця позиція не є обмеженням для того, щоб правоохоронні органи України повторно зверталися з екстрадицією. З урахуванням того, що попередній запит на екстрадицію був більше року тому, за цей час є додаткові дані в матеріалах проваджень, то, звичайно, ми будемо звертатися додатково для того, щоб здійснити екстрадицію підозрюваного", - додав він. 

Нагадаємо, Юрій Колобов був затриманий у березні 2015 року в Іспанії. Генеральна прокуратура подала запит на екстрадицію міністра часів правління Віктора Януковича. Його та низку інших представників тодішньої влади підозрюють у незаконному випуску облігацій зовнішньої державної позики для отримання кредиту від Росії в розмірі 3 млрд доларів США. "У порушення вимог Закону "Про державний бюджет України на 2013 рік", Колобовим Ю.В. та іншими високопосадовцями організовано та забезпечено випуск облігацій зовнішньої державної позики на суму 3 млрд доларів США за рахунок "Фонду національного добробуту" Російської Федерації, а також незаконно перераховано комісію в сумі 450 тис. доларів США на користь VTB Capital plc (дочірня компанія російського банку "ВТБ", Лондон) за розміщення вказаних державних паперів", – повідомляв прес-центр СБУ.

Крім того, у жовтні 2014 року за матеріалами СБУ було відкрите кримінальне провадження за фактом розтрати та привласнення коштів держбюджету в особливо великих розмірах колишніми посадовцями, серед яких – Колобов. Встановлено, що вони незаконно виділили з держбюджету 220 млн грн на фінансування будівництва виділеної телекомунікаційної мережі спеціального зв'язку.

Восени 2015 року ГПУ повідомила, що Колобов намагався звільнитися з-під варти. Захист колишнього міністра передав копію документа, в якому йшлося, що Юрій Колобов нібито має статус свідка, а не підозрюваного. Під запитом стояв начебто підпис заступника Генерального прокурора України Юрія Столярчука. За фактом підробки листа розпочато розслідування за ознаками злочину, передбаченого частинами 1 та 4 ст. 358 КК України "Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів".

У Генпрокуратурі також заявили: "Справа щодо екс-міністра Януковича буде доведена до суду і справедливого вироку, незважаючи на будь-яку протидію і спроби фальсифікації. Україна і надалі продовжуватиме домагатися його екстрадиції".

Повʼязані теми:

Наступна публікація