Історичний день: як депутати голосували за децентралізацію

Історичний день: як депутати голосували за децентралізацію

У Раді проголосували зміни до Конституції

Перша стадія внесення змін до Конституції минулася непросто.

Історичний день децентралізації – Верховна Рада схвалила і направила до Конституційного суду проект змін Основного Закону країни. Ним передбачено більші повноваження регіонів, їх фінансова незалежність та особливий статус окупованих територій, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Частина депутатів угледіла в пропонованих змінах до Конституції намагання узаконити бойовиків та окупантів. Окремі депутати заявляли про міжнародний тиск на Україну. На засіданні були присутні представники європейських інституцій, а також заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд.

Дві фракції одразу відмовилися голосувати. Спікер Володимир Гройсман оголосив перерву, щойно відкривши засідання.

Замість анонсованих 20 хвилин, вона тривала майже три години. Переконувати нардепів прибув особисто президент Петро Порошенко. Про статус Донбасу він говорив із парламентарями за зачиненими дверима.

"Проект лише припускає можливість специфічного місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької і Луганської областей, що визначається окремим законом", - пояснив уже публічно глава держави.

Зміни до Конституції не узаконюють бойовиків та окупантів

Зміни до Конституції не узаконюють бойовиків та окупантів

Сам Закон про особливе самоврядування на цих територіях депутати ухвалили раніше. Але діяти він почне, коли окупанти підуть, бойові дії припиняться, а люди зможуть демократично собі обрати на виборах місцеву владу.

Агітувати незгодних прибув і прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. "Звертаюся до парламенту – проявити мудрість, прийняти Конституцію і створити сильну державу", - заявив він.

Рішення таки проголосували. Одразу по тому в залі відбулася штовханина. Депутат Володимир Парасюк хотів вигнати із зали Романа Насірова, який уже місяць як призначений на посаду голови Держфіскальної служби, але так і не зняв із себе депутатські повноваження.

Результат у 288 голосів є показовим. Перелік змін розгляне Конституційний суд і поверне депутатам на розгляд. Для ухвалення в цілому має знадобитися не менше 300 голосів. Відбудеться це вже у вересні.

Як уже повідомлялося, Рада попросила Конституційний суд висловитися щодо майбутнього статусу окупованого Донбасу.

Кореспондент ТСН Іван Гребенюк

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація