"Каста зруйнована" – Порошенко про ухвалену реформу судової системи

"Каста зруйнована" – Порошенко про ухвалену реформу судової системи

Фото: Reuters

Суддів позбавлять недоторканності.

Під час сьогоднішньої прес-конференції президент України Петро Порошенко прокоментував питання про початок реформи судової гілки влади. Відповідний закон та зміни до Конституції вчора, 2 червня, ухвалила Верховна Рада.

"Шкода, що проти реформи і на захист суддівської касти висловились ті політичні сили, яких я вважав своїми партнерами по демократичному європейському табору. Якби вчора, 2 червня, реформа провалилась, якби побачили на табло 299, 298 (голосів) – це означало б консервацію існуючої судової влади на роки. Через рік ми б мали право реєструвати законопроект. Потім обговорювати, потім перше читання, потім друге читання. Напередодні парламентських виборів  ніхто б цього не робив і повне перезавантаження суддівської гілки влади ми могли би зробити лише з новим парламентом після 2020 року", – сказав глава держави.

Порошенко нагадав, що зміни будуть не блискавичними, а протягом двох років.

"Зараз твердо – реформі бути, зміни настануть, на жаль, не за один день, але закон передбачає чітке, розраховане на два роки глибоке очищення системи. При чому починається цей процес з Верховного суду. Уже через півроку ми маємо завершити конкурси, добори, дискусії, перевірки, призначення, обрання. Повністю має бути сформовано новий Верховний суд. Ще раз наголошую, всі нові судді будуть призначатися на конкурсній основі і цей процес розпочнеться вже в 2016 році. Каста зруйнована.  Хочу сказати, що цей процес уже руйнується в прокуратурі", – сказав Порошенко.

Він нагадав про позбавлення суддів недоторканності.

"Ще одне важливе введення – судді позбавляються недоторканності. Цього ніде немає в світі. Нарешті цей радянський рудимент буде ліквідовано в Україні", – підкреслив глава держави.

Нагадаємо, Надія Савченко і Юрій Шухевич пропонують ВР скасувати внесення змін до Конституції в частині судової реформи.

Повʼязані теми:

Наступна публікація