Керівник Одещини Палиця вважає, що Шуфрич сам організував своє побиття

Керівник Одещини Палиця вважає, що Шуфрич сам організував своє побиття

Побиття Шуфрича в Одесі могло бути грандіозною провокацією самого Шуфрича / Фото: ТСН

Міліції дано команду неупереджено розібратися в ситуації, а суд – винести справедливе рішення.

Бійку в Одесі, в якій народний депутат Нестор Шуфрич зазнав травм, спровокувала його ж охорона. Про це на прес-конференції заявили активісти одеського майдану, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Одесити обурені тим, що сталося напередодні. Вони кажуть, що все літо прагнули довести свою миролюбність та гостинність, аби туристи охоче відвідували Південну Пальміру. І раптом – стали жертвами політичної провокації.

"Мені дуже соромно, що цих 15 чоловік показують на весь світ як обличчя Одеси. Хочу сказати, що Одеса інша, Одеса толерантна, Одеса готова кожному, хто не несе війну та не розбурхує населення, надати можливість висловитися, тому що одесити розумні люди, вони думають головою, відчувають серцем і завжди зроблять правильний вибір", - заявив голова Одеської облдержадміністрації Ігор Палиця.

В одеській міліції твердять, що винні в побитті будь-що будуть покарані. Встановити особи причетних до бійки буде не складно – у правоохоронців досить відео- та фотоматеріалів. Всі люди добре відомі у місті.

Наразі їхні дії кваліфікували як хуліганство.

Активісти стверджують, що одеську бійку спровокувала охорона Шуфрича

Активісти стверджують, що одеську бійку спровокувала охорона Шуфрича

"Нами вилучаються всі фото- та відеоматеріали, котрі були зроблені на тому місці, щоби ми могли об'єктивно розібратися. Ми бачимо можливих осіб, котрі могли здійснити цей злочин. Зараз будемо їх упізнавати, провадити слідчі дії та звертатися до суду, щоби він визначив запобіжний захід", - розповів начальник ГУ УМВС України в Одеській області Іван Катеринчук.

Утім, на відео зафіксували й інші обличчя. Вони знайомі одеситам після подій 19 лютого, коли тут жорстоко побили журналістів. Ще одне нагадування про ті події – автобус, на якому Нестор Шуфрич покинув місце інциденту. Це той самий, кажуть активісти, який возив "тітушок" з Одеси до Києва.

"Мікроавтобус марки "Мерседес" з номерними знаками ВН 3388 ВТ, як ви бачите на фотографії, тепер фотографії з цим самим мікроавтобусом за 19 лютого, коли він був пійманий з "тітушками", яких він віз з Одеси на Майдан", - розповів лідер одеського осередку Правого сектору Сергій Стерненко.

Правоохоронці також ставлять питання, чому Шуфрич опинився в обладміністрації, адже в нього була на цей час запланована прес-конференція зовсім в іншому місці. В держустанові не було додаткової охорони, і навіть голова обладміністарції не знав про візит Шуфрича та екс-губернатора Скорика.

Ще один незрозумілий момент – чому охорона політика спочатку жорстко зустріла гурт активістів, а потім несподівано відступила у бік, дозволивши нападникам дістатися до нардепа.

Одеський губернатор також звернув увагу на ще одну деталь у вчорашньому інциденті. "Шуфрич – професійний провокатор. Людина, котра завжди з собою несе саме фізичні конфлікти. Якщо ви бачили, а це є вже в інтернеті, коли Скорик сам просив, щоби його вдарили", - зазначив Палиця.

Також чиновника дивує, що епізод було висвітлено на іноземних телеканалах з перекладом вже через 5 хвилин по тому, як сталося побиття. "У мене враження, що все це було дуже серйозно підготовлено", - зізнався керівник області.

Голова адміністрації узяв розслідування справи під особистий контроль. Обіцяє, що безкарними винні в інциденті не залишаться. А от євромайданівцям дорікає – вони не мали вестися на провокацію.

"Міліція має знайти всіх винних, чітко розібратися, хто порушив закон, і всі ці люди повинні понести покарання. Ми нікому не дозволимо порушувати закон, ми декларуємо європейські принципи – тому треба звикати та робити люстрацію з себе, а не з когось", - відзначив Палиця.

Губернатор закликає суддів ухвалити справедливе рішення. Безпеку їм гарантує.

Як уже повідомлялося, із Шуфричем в Одесі були люди, котрих підозрюють у побитті журналістів 19 лютого.

Кореспондент ТСН Тетяна Лазарчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація