Начальника управління Генштабу відсторонили через збитий літак Іл-76 - голова Міноборони

Начальника управління Генштабу відсторонили через збитий літак Іл-76 - голова Міноборони

Коваль наголосив, що бойовики цілеспрямовано обстріляли Іл-76 / Фото: ТСН.ua

Голова Міноборони спростував чутки, нібито генералів попередили про напад терористів, який готувався.

Начальника головного оперативного управління Генштабу Збройних сил України, генерал-майора Олександра Шутова не звільнили, а відсторонений від виконання обов'язків, як і низка інших військовослужбовців, на час розслідування трагедії зі збитим літаком Іл-76 У Луганську.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю ТСН.Тиждень заявив виконувач обов'язків міністра оборони Михайло Коваль у неділю, 15 червня.

"Зараз проводиться розслідування по тій трагедії, що відбулася вчора (загибель 49 військових у збитому літаку Іл-76, - ред.), і на час проведення розслідування серед інших і генерал Шутов відведений від виконання обов'язків", - повідомив голова Міноборони.

Він наголосив, що терористи хотіли не просто підбити літак, а саме знищити його.

"Три літака було в цю ніч у небі. Терористи навмисно на ураження здійснили обстріл другого літака. Я так кажу, тому що було випущено дві ракети, а цей літак навіть під час влучення ракет у двигуни міг здійснити аварійну посадку на летовищі. Після влучення двох ракет ще була для гарантії випущена дуже довга черга із крупнокаліберного кулемета 12,7 чи то ДШК, чи то "Утес". І стріляли бронебойно-запалювальними патронами. Вибух відбувся крила літака, де знаходився авіаційний гас, і літак впав на землю", - розповів Коваль.

В.о. міністра оборони розповів про розслідування гибелі десантників

В.о. міністра оборони розповів про розслідування гибелі десантників

Голова Міноборони наглосив, що військове керівництво знало про терористів навколо аеропорту Луганська, і було проведено зачистку цієї зони. "Я ще раз хочу сказати, що високі професіонали працювали, літак був на досить великій висоті і заходив на глісаду (траекторія зниження під час посадки, - ред.). Те, що відбулося, було на відстані 7-8 км від аеропорту, де фактично не було можливості у цій ситуації контролювати", - пояснив Коваль.

Він додав, що група терористів-нападників була дуже мобільна, бойовики пересувалися на позашляховику.

Водночас генерал назвав неправдивою інформацію про те, що військове командування нібито знало про плани терористів обстріляли Іл-76. "У нас кожен день, кожну секунду іде перевірена інформація від людей і органів, із якими ми взаємодіємо. І такої інформації не було. Якщо є небезпека, ми негайно на неї реагуємо", - запевнив Коваль.

Нагадаэмо, що терористи ЛНР взяли на себе відповідальність за збитий літак Іл-76. Бойовики посилаються на наказ свого ватажка.

Повʼязані теми:

Наступна публікація