Клімкін і Штайнмайєр обмінялися жорсткими репліками про мінські угоди

Клімкін і Штайнмайєр обмінялися жорсткими репліками про мінські угоди

Фото: Reuters

Європа хоче бачити прогрес, а Україна не розуміє, чому це питання адресують їй, а не Росії.

В Україну з місією порятунку мінських угод їдуть глави МЗС із Берліна та Парижа. Дипломати планують обговорити з президентом, прем'єром і депутатами можливі подальші кроки втілення домовленостей, ідеться в сюжеті ТСН.16:45.

У Берліні не приховують незадоволення тим, що процес зупинився на мертвій точці. До Німеччини завітав глава МЗС України Павло Клімкін. Це був його 18-й візит за рік і вже другий за тиждень. Буквально днями дипломат обговорив ситуацію на Донбасі в межах міністерської зустрічі ОБСЄ, а тепер продовжив розмову з німецьким колегою Франком-Вальтером Штайнмайєром.

Глави МЗС з Берліна і Парижа приїдуть в Україну рятувати Мінські угоди

Глави МЗС з Берліна і Парижа приїдуть в Україну рятувати Мінські угоди

Той наголошує, що і Москва, і Київ мають бути готові до компромісів. Зокрема, залучення додаткових баз ОБСЄ на найгарячіших точках по лінії дотику, відведення важкого озброєння та підготовки політичних рішень – місцевих виборів, особливого статусу та амністії. "Ви бачите, як ми інтенсивно працюємо над тим, щоби відстежувати момент, чи є сенс зустрічатися в Нормандському форматі – на рівні міністрів чи навіть на найвищому рівні. Зустріч має сенс тільки тоді, коли є достатньо можливості, що сторони переговорів можуть домовитися. Ми працюємо над тим, щоби цю можливість випрацювати. І справді це одна з причин, чому я з Жаном-Марком Еро наступного тижня вирушаю в Україну. Із російською стороною я мав можливість переговорити два-три тижні тому, тож причини їхати ще й до Москви немає", - пояснив Штайнмайєр.

Україна продовжує наполягати на виході російських військ і поверненні контролю над кордоном. Тільки це може бути передумовою політичних процесів, застерігає глава українського МЗС. "Коли по Донбасу ходять дві тисячі танків і броньованих машин, у в мене є сумніви, що більшість європейських армій мають таку кількість техніки, не кажучи вже про інше – підготовка до вільних і чесних виборів, взагалі виборів будь-яких неможлива", - зауважив Клімкін.

Цю непросту розмову німецький міністр закордонних справ продовжить разом зі своїм французьким колегою вже наступної середи в межах їхнього візиту до Києва. Як уже повідомлялося, Україна підозрює Росію в бажанні провести легітимізацію протекторату Росії в Донбасі, після чого вона буде просувати цей протекторат далі по Україні, як "Троянського коня".

Кореспондент ТСН Наталія Фібріґ

Повʼязані теми:

Наступна публікація