Клімкін розповів про фундаментальне питання ЄС щодо України

Клімкін розповів про фундаментальне питання ЄС щодо України

Клімкін: Нам чітко сказали, що нас будуть підтримувати

У ЄС Україні не називали конкретних термінів щодо введення безвізового режиму.

Глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що у ЄС Україні не обіцяли безвізовий режим "просто так".

"Нам чітко сказали, що нас будуть підтримувати на шляху до безвізового режиму, але ми маємо виконати дуже чіткі реформи. Тому я радий, що на Радбезі це питання знову обговорювалось. Ніхто ж не вимагає, щоб ми завтра поміняли всі пострадянські паспорти — це нереально. Але є вимога, щоб ми створили якийсь чіткий реєстр, і на основі цього почали видавати ID. Бо ж ID служитиме не лише як картка, вона міститиме докладну інформацію про людину", - сказав міністр в інтерв'ю "Главкому".

Він зазначив, що щодо видачі паспортів з чіпом, то система буде налагоджена до кінця цього року.

" І на початку наступного року документи почнуть видаватися. В ЄС вірять, що ми зробимо ID, що ми зробимо реформу правоохоронної структури, але для них фундаментальне питання — боротьба з корупцією. Тобто нам слід довести їм, що Національне антикорупційне бюро працює. Аби воно реально запрацювало, потрібно створити агентство з превенцій, спеціалізовану прокуратуру", - каже міністр.

"Насправді, нам же це потрібно все без прив'язки до питання скасування віз. Ніхто не обіцяв конкретні терміни. Нам сказали, що як тільки ви виконуєте другу фазу після того отримуєте безвізовий режим. На технічне втілення цього потрібно близько півроку", - додав він.

Нагадаємо, що у Європарламенті готові підтримати Україну у питанні безвізового режиму з ЄС.

Повʼязані теми:

Наступна публікація