Клімкін везе на переговори до Мюнхена питання деокупації Криму

Клімкін везе на переговори до Мюнхена питання деокупації Криму

Клімкін 13 лютого на зустрічі глав "Нормандської четвірки" збирається порушити питання деокупації Криму / Фото: Getty Images

Він наголосив, що Україна готова до зустрічі "Нормандської четвірки".  

Глава МЗС Павло Клімкін 13 лютого на зустрічі глав "Нормандської четвірки" збирається порушити питання деокупації Криму.

Про це він сказав журналістам, передає УНІАН.

Він заявив про створення механізму переговорів у форматі "Женева плюс" для відновлення українського суверенітету в Криму.

Клімкін наголосив, що українська сторона "намагається створити на різних міжнародних майданчиках..., в наших переговорах якісь елементи, які дозволять нам створити майданчик з обговорення кримської проблематики"

"Ми тиснемо. Звичайно, Росія каже, що поки що це не предмет обговорення. Я, до речі, порушу це під час нашої "нормандської зустрічі", чи вона відбудеться в Мюнхені, чи вона відбудеться не в Мюнхені... І будемо послідовно тиснути разом з нашими партнерами. Ми поступово набуваємо міжнародної підтримки", - наголосив Клімкін.

Також, за його словами, Україна збирається обговорити питання безпеки.

"Україна до такої зустрічі готова, нам важливі не часові рамки, нам важливо, що ми зможемо обговорити під час цієї зустрічі питання безпеки, не тільки в плані припинення обстрілів, а й доступу ОБСЄ", - сказав Клімкін.

За його словами, 3 лютого він мав зустріч із заступником керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александром Хугом, який заявив про відсутність доступу спостерігачів до багатьох територій на Донбасі.

"Нам потрібен ефективний міжнародний елемент, оскільки хтось має забезпечити безпеку, і бути чітко впевненими, що там немає зброї", - сказав Клімкін.

Міністр зауважив, що необхідно буде обговорити, яким чином буде забезпечено безпеку в період підготовки вільних і чесних виборів на Донбасі, зокрема планується обговорити міжнародний компонент, чи це буде миротворча місія, чи поліцейська місія ОБСЄ.

"Я хочу ще раз обговорити це питання зі своїм колегою Франком-Вальтером Штайнмаєром", - додав Клімкін.

Також, за його словами, під час зустрічі в Мюнхені обговорюватимуться гуманітарні питання, оскільки немає прогресу в питанні обміну заручниками.

Клімкін повідомив, що сьогодні матиме розмову з президентом Міжнародного комітету Червоного Хреста. "Немає в Червоного Хреста жодного доступу до наших заручників на території Донбасу", - додав Клімкін.

Нагадаємо, 13 лютого на полях конференції з безпеки в Мюнхені відбудеться зустріч міністрів закордонних справ "Нормандської четвірки"

Повʼязані теми:

Наступна публікація