Клінтон і Трамп лідирують після "супервівторка" в США

Клінтон і Трамп лідирують після "супервівторка" в США

Фото: Reuters

Гілларі Клінтон виграє на праймеріз Демократичної партії в штатах Джорджія, Вірджинія, Алабама, Теннессі, Арканзас і Техас.

Мільярдер-республіканець Дональд Трамп і колишній держсекретар, претендент на пост президента США від демократів Гілларі Клінтон лідирують на первинних виборах (праймеріз) Демократичної і Республіканської партій, які проходять до "супервівторок" 1 березня.

Про це свідчать дані опитувань виборців.

Трамп, за даними екзіт-полів, перемагає в штатах Джорджія, Вермонті, Алабама, Массачусетс, Теннесі і Арканзас. З невеликим відривом випереджає сенатора Марка Рубіо на праймеріз у Вірджинії. Основний суперник Трампа сенатор Тед Круз перемагає в Оклахомі і Техасі — одному з найважливіших штатів, дає голоси 155 делегатів. Гілларі Клінтон виграє на праймеріз Демократичної партії в штатах Джорджія, Вірджинія, Алабама, Теннессі, Арканзас і Техас, а її основний конкурент сенатор Берні Сандерс — у своєму рідному штаті Вермонт і Оклахомі.

У Массачусетсі, де у Трампа і Клінтон мінімальний розрив, переможець поки не визначений. Щоб потрапити на вибори, претендентам потрібно заручитися на з'їздах партій підтримкою більшості делегатів, яких обирають в ході праймеріз і кокусів (зборах партактивів) в штатах. У Трампа є голоси вже 82 делегатів з 1237 необхідних, у Круза — 18, у Рубіо — 16. У "супервівторок" республіканці розігрують ще 595 голосів делегатів в 11 штатах. Серед демократів за кількістю наявних голосів (548 з 2383 необхідних) лідирує Клінтон, у Сандерса лише 87 голосів. У "супервівторок" демократи розігрують ще 865 голосів делегатів в 11 штатах.

Праймеріз 1 березня відбулися в Джорджії, Вермонті, Алабамі, Массачусетсі, Техасі, Вірджинії, Оклахомі, Арканзасі і Теннесі. На Алясці, в Колорадо і Міннесоті проходять кокуси, їх попередні результати поки не відомі.

Нагадаємо, що нещодавно охорона вигнала мусульманку з заходу скандаліста Трампа.

Як відомо, 7 грудня Трамп закликав до "повної заборони всім мусульманам в'їжджати в США до тих пір, поки спецслужби не зрозуміють, що відбувається". На початку жовтня 2015 року Трамп пообіцяв вислати з Сполучених Штатів всіх сирійських біженців у разі, якщо він стане президентом.

Він і раніше пов'язував терористичні прояви і віросповідання. Наприклад, у листопаді як відповідну міру на теракти в Парижі він запропонував "серйозно обміркувати" закриття мечетей в країні.

Його випади обурили громадськість - у Британії запропонували закрити в'їзд Трампу, Шотландський університет позбавив звання політика, а підтримав одіозного кандидата російський президент Володимир Путін.

Повʼязані теми:

Наступна публікація