Ключовий фігурант газової справи Онищенка погодився на співпрацю зі слідством

Ключовий фігурант газової справи Онищенка погодився на співпрацю зі слідством

Фото: УНІАН

Директор біржі, через яку проводилися фіктивні аукціони з продажу газу, дав свідчення проти нардепа.

Фігурант "газової справи Онищенка", директор біржі "Львівська універсальна" Василь Пігуляк, який організовував фіктивні аукціони з продажу газу на користь фірм, підконтрольних нардепу, погодився на угоду зі слідством.

Про це повідомили у прес-службі НАБУ.

"Угода слідства з Пігуляком – це значне досягнення у розслідуванні справи Онищенка. Його свідчення є ключем для розуміння ролі основних учасників, які винайшли та розробили газову схему. Крім того, ця угода є сигналом для інших другорядних фігурантів, що повне визнання провини і співпраця зі слідством дозволяють отримати більш м'яке покарання та продовжити повноцінне суспільне життя", - заявив заступник ГПУ - керівник спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

За даними слідства, Пігуляк не був причетним до заволодіння коштами від продажу природного газу, а отримував гроші за організацію проведення та надання брокерських послуг на аукціонних торгах, які фактично не проводились.

"Йому було інкриміновано злочини, передбачені ч.2 ст.28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією) та ч.2 ст. 366 (Службове підроблення) Кримінального Кодексу України", - розповіли у НАБУ.

Як зазначається, підозрюваний повністю визнав провину та погодився співпрацювати у викритті кримінальних правопорушень.

"Відповідно до угоди з прокурором САП, передбаченої чинним кримінальним процесуальним законодавством, йому було визначено покарання у вигляді штрафу в розмірі 6800 грн, позбавлення волі на 2 роки з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з організацією торгів, в органах державної влади, місцевого самоврядування, підприємствах, установах, організаціях на один рік зі штрафом в розмірі 4250 грн", - додали у відомстві.

Водночас, враховуючи активну співпрацю зі слідством, львівський суд звільнив засудженого від відбування основного покарання у вигляді позбавлення волі з іспитовим терміном тривалістю 1 рік.

Нагадаємо, 15 червня детективами НАБУ та прокурорами САП в рамках розслідування корупційної схеми з перепродажу газу, видобутого в рамках спільної діяльності з державним підприємством "Укргазвидобування", було здійснено 37 обшуків у Львові, Дніпрі та Києві.

Фігуранти газової схеми завдали державі збитків на 3 млрд грн, з яких 1,6 млрд – це кошти, отримані в результаті перепродажу газу посередниками та виведені через фіктивні підприємства. 1,3 млрд грн – це несплачена сума ренти за користування надрами.

Одним з організаторів розкрадання державного газу називають Олександра Онищенка. Статті, які інкримінуються нардепу, передбачають покарання від 7 до 12 років ув'язнення.

5 липня Верховна Рада України зняла недоторканність з нардепа Олександра Онищенка – за це рішення проголосували 275 парламентарів. На цей час Онищенко вже перебував у Австрії та готувався до кінних перегонів, про це він повідомив сам через соцмережі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація