Клюєв розповів про доручення Януковича в день кривавих розстрілів активістів Майдану

Клюєв розповів про доручення Януковича в день кривавих розстрілів активістів Майдану

Фото: УНІАН

За його словами, Янукович сказав йому починати готувати мирний договір.

Колишній глава адміністрації президента-втікача Андрій Клюєв заявив, що Віктор Янукович не був зацікавлений у розстрілі активістів Євромайдану, оскільки він сам закликав до переговорів вже після масових вбивств.

Про це Клюєв розповів в ефірі російського пропагандистського каналу Росія-1, куди його запросили разом із колишнім прем'єр-міністром Миколою Азаровим і одним із учасників голосування за "диктаторські закони" Володимиром Олійником, які всі, після кривавих розстрілів, втекли з України, передає Українська правда.

"Я отримав наказ почати вести переговори з трьома міністрами закордонних справ Франції, Польщі та Німеччини...20 лютого по обіді Янукович викликав мене в кабінет, в цей час в кабінеті був Штайнмаєр", – розповів він.

Клюєв також додав, що Янукович сказав йому забирати трьох міністрів до себе в кабінет і починати готувати мирний договір. Відомо, що міністри прибули в Україну близько 10 години ранку 20 лютого.

"І ми добу готували мирний договір, як Янукович міг давати команду, щоб розстрілювали людей?", – запитав у студії Клюєв.

Колишній глава АП Януковича в ефірі шоу також зачитав, нібито, протокол допиту снайпера, якого, за його словами, зловили представники Майдану. Проте він не пояснив, звідки у нього цей протокол взагалі з'явився.

Снайпера він назвав Володимиром Дихладзе і додав, що він був грузином. Це прізвище раніше ніколи не згадувалося.

"Завезли цього снайпера ще 14-го лютого", – додав Азаров.

Клюєв розповів, що нібито снайпер на початку прилетів до Києва, потім переїхав до Одеси, потім з Одеси його знову привезли до Києва. За його словами, він тиждень ходив по майдану, дислокацію дивився, звідки стріляти, що робити, яким чином.

"Тому Януковичу це навіть невигідно було", – заявив Клюєв.

Своєю чергою, прем'єр-втікач додав, що 19-го ввечері, снайперу сказали бути в повній готовності, о 6 ранку його завели на будівлю, з якої він стріляв.

Азаров не зміг згадати назву готелю, в яку нібито завели снайпера, і звідки той нібито стріляв, починаючи з 8 ранку. Ні Азаров, ні Клюєв не назвали, хто саме привів снайпера.

Тоді Клюєв уточнив, що це був готель "Козацький".

"Я обов'язково цей протокол передам адвокатам "беркутівців", тому що ці люди гідні поваги", – заявив Клюєв.

"І вони відійшли від Майдану тільки тоді, коли по них, неозброєних абсолютно людях, відкрили стрілянину", – продовжив Азаров.

Нагадаємо, 28 листопада у Святошинському районному суді Києва відбулося друге судове засідання, на якому допитали Віктора Януковича. Позбавлений звання президента спілкувався із суддями за допомогою відео-конференції.

Янукович, зокрема, розповів, що не пам'ятає, як телефонував президенту РФ Володимиру Путіну та колишнім керівникам МВС і СБУ 20 лютого 2014 року. Окрім того, він запевнив, що не давав вказівок розганяти Майдан, що "беркутівці" діяли на власний розсуд. Провину за загибель протестувальників він поклав на лідерів Майдану. Окрім того, генеральний прокурор Юрій Луценко просто під час допиту оголосив Януковичу підозру у державній зраді.

Допит тривав близько шести годин, після цього Янукович дав прес-конференцію для журналістів. Тут екс-президент розповів, що він нічого не знає про вісім "КамАЗів", які вивозили його майно із Межигір'я. Також він запевнив, що у нього немає грошей на рахунках в іноземних банках, а усі кошти в Україні заарештовані.

Янукович дав прес-конференцію у Ростовському суді

Янукович дав прес-конференцію у Ростовському суді

Повʼязані теми:

Наступна публікація