Колишній головний дипломат Росії розкритикував Путіна за анексію Криму і війну на Донбасі

Колишній головний дипломат Росії розкритикував Путіна за анексію Криму і війну на Донбасі

Фото: Reuters

Андрій Козирєв зазначив, що Росія скаржиться, що її весь час хтось ображає, що вона оточена ворогами.

Колишній міністр закордонних справ Росії Андрій Козирєв звинуватив президента РФ Володимира Путіна у незаконному вторгненні в Крим і розпалюванні війни на Донбасі.

Зокрема, згадуючи 90-ті роки, тодішній глава МЗС розповів в інтерв'ю Голосу Америки про домовленості між РФ і Україною.

"Були укладені угоди, згідно з якими розпад Радянського Союзу відбувався згідно з тими кордонами, які існували на той час. Вже після мене були підписані додаткові міждержавні договори, які теж повинні виконуватися. Дуже шкода, що російський уряд вирішив порушити ці міжнародні зобов'язання. Я думаю, що рано чи пізно Росії доведеться повернутися в правове поле. Потім, якщо Україна захоче, буде обговорюватися доля Криму, але для цього повинен бути повний перегляд відносин і, швидше за все, інший уряд в Москві.", - зазначив Козирєв.

Він додав, що війна на Сході Україні - окреме від Криму питання, але по суті є тим же самим: "Це порушення існуючих кордонів, вторгнення нехай не регулярних сил, але підтримка нерегулярних сил".

Колишній російський дипломат додав, що НАТО раніше не було ворогом Росії, щоб зараз вона мала так від нього захищатися. "За всі роки існування НАТО, НАТО ніколи нічого поганого Росії не зробило. І коли ми проводили миролюбний курс і намагалися запровадити демократію всередині Росії, у нас були чудові стосунки з країнами НАТО. НАТО нам в усьому допомагало", - запевнив він.

Козирєв також розкритикував заяви влади Росії, що в Україні нібито владу захопили якісь фашисти.

"Росія каже, що встає з колін і при цьому весь час скаржиться, що її хтось ображає, що вона оточена ворогами. Мене це глибоко засмучує. В наш час і становище було складнішим, бо ціни на нафту були низькими, і зі стабільністю були великі проблеми, бо це був перехідний період, але ми не скаржилися. Я ніколи не говорив, що ми оточені ворогами, ніколи не говорив, що якась влада в Києві, попри всі жорсткі суперечки, що ми мали. Казати, що в Києві вороги або фашисти - це просто образливо для російського народу, не кажучи вже про український", – сказав він.

Як повідомлялося раніше, російський політолог розповіла, чому Путін "поховав" ідею "Новоросії".

Повʼязані теми:

Наступна публікація