Коломойський в інтерв'ю The Washington Post: Я не шкодую про те, що став губернатором

Коломойський в інтерв'ю The Washington Post: Я не шкодую про те, що став губернатором

Коломойський: Я не шкодую про те, що став губернатором / Фото: УНІАН

Коломойський заявив, що він непрофесійний політик.

Ігор Коломойський, один із найвпливовіших українських олігархів, який був вірним прихильником української влади протягом останнього року, коли на Сході країни тривав конфлікт, у середу пішов у відставку з посади губернатора Дніпропетровської області.

У середу він говорив з журналістами The Washington Post у своєму офісі у Києві, дав перше інтерв'ю після того, як президент України Петро Порошенко прийняв його відставку. Деякі витяги з інтерв'ю представлені в статті Каруна Демирджана.

Очікували ви, що опинитеся у центрі наступу на олігархів?

Я почав очікувати після виборів наприкінці жовтня... коли формується коаліція, яка складається з двох гігантських фракцій і трьох крихітних, всередині неї виникає боротьба.

Зараз наближаються вибори у місцеві органи влади. Щоб підняти свої рейтинги і отримати нових виборців, їм необхідно знайти нову тему, на якій вони зможуть себе "піарити"... і в цьому випадку у жертву електорату найкраще принести олігархів.

Коли Віктор Янукович пішов, я був одним з найбагатших людей у країні, і я був патріотом. Тим не менш, я став своєрідним пусковим механізмом для суспільства. І оскільки я був найбільшим пусковим механізмом для всього народу, а політики не можуть "піарити" себе на темі війни, вони вирішили просувати себе за рахунок мене.

Але Вас звинувачували в тому, що Ви використали свій міноритарний пакет акцій нафтовидобувної компанії "Укрнафта" для того, щоб блокувати рішення уряду.

Це стовідсоткова брехня, що Коломойський не виплачував дивіденди, що були проблеми всередині компанії.

Це конфлікт між інсайдерами. "Нафтогаз" володіє 51 % акцій "Укрнафти", але протягом багатьох років вони крали природний газ, вироблений "Укрнафтою". Вони набирали частину газу в трубопроводи, не документуючи цього, і писали у своїх звітах, що це газ "невідомого" походження - ми говоримо про 10,5 млрд. кубометрів на суму близько 4 млрд. дол.

Розгляд дійшов до суду вищої інстанції, і ми виграли всі справи.

Якщо ви вигравали справи у судах, навіщо ж тоді треба було вриватися у будинки з озброєною охороною?

Минулого тижня, коли прем'єр-міністр і глава "Нафтогазу" були у Брюсселі, [Олександр] Пасічник, який працює на депутата [Ігоря] Єремєєва, і [Олександр] Савченко віддали незаконний наказ без якого-небудь рішення Кабінету міністрів. І разом з кількома добре озброєними охоронцями - не політиками і не співробітниками спецпідрозділів МВС, а з приватною охороною - вони увійшли в будівлю "Укртранснафти" і почали наводити свої порядки. [Олександр] Лазорко був замкнений у своєму кабінеті; він був заручником. Він подзвонив у міліцію, але вони і пальцем не поворухнули, тоді він подзвонив мені. І я пішов туди разом з чотирма приватними охоронцями.

Я рекомендував Лазорко на цю посаду, і він опинився в поганій ситуації, тому я знав, що мені потрібно було робити. Вони хотіли вкрасти нафтові ресурси, які були в компанії... і коли я запитав, де документи від Кабінету міністрів, вони не змогли мені нічого показати.

З пресою справи йшли не дуже добре для Вас. Так навіщо ж треба було вести ще більше озброєних до зубів охоронців ?

У ніч на неділю заступник голови служби безпеки "Укрнафти" повідомив про те, що група невідомих, приблизно 100 чоловік, зібралася навколо будівлі "Укрнафти", готуючись до чогось. І там була знімальна група.

Я зателефонував заступнику директора і сказав, що мені потрібна підтримка. Приїхали співробітники приватного охоронного підприємства - не батальйони, ні міліція, а тільки співробітники, які працюють на "Укрнафту" - вони приїхали, і працівники почали закривати паркан.

[Сергій] Лещенко та Мустафа [Найєм] побачили групу підтримки і почали цей скандал, що Коломойський нібито захоплює "Укрнафту". Але насправді Коломойському не потрібно нічого захоплювати, тому що він уже і так є частиною "Укрнафти"! І я можу зайти в будівлю - я член ради директорів. Навіщо мені потрібно її захоплювати?

І тоді Порошенко попросив Вас піти у відставку?

Розвели велику громадсько-інформаційну вакханалію, і я подумав, що не хочу більше бути мішенню. Я завжди вважав себе більше бізнесменом, ніж політиком.

Я подумав, що ситуація зайшла занадто далеко, і що наступним кроком може стати те, що мене звинуватять у сепаратизмі, тому я прийняв таке рішення, щоб заспокоїти ситуацію, і показати людям, що я не збираюся хапатися за цю посаду, якщо громадськість вважає, що мені потрібно подати у відставку.

Чи жалкуєте з приводу того, як Ви впоралися з цим?

Ні. Я не шкодую про те, що став губернатором. Я не шкодую про ті рішення, які я приймав.

Багато хто вважає, що Коломойський чудовий, і що він - єдиний патріот в країні. Я не кажу, що сам я теж так думаю - кожна людина сама приймає рішення, у кожного своя доля. Що сталося, те сталося. Якщо б не було "Укрнафти" і "Укртранснафти", вони б знайшли щось ще, щоб прийти за мною.

А що Ви можете порадити іншим олігархам у той час, як парламентарії закликають до "війни" з ними?

Ніхто не знає, що таке війна з олігархами. Якою була війна зі мною?

Я не кажу, що незаконно приватизувати - це нормально, як це робили [Рінат] Ахметов і [Дмитро] Фірташ за минулої влади. [Леонід] Кучма і [Віктор] Пінчук брали хабарі. Але це було 10 років тому. І я не вірю у щирість Мустафи [Найєма], коли він каже, "ми будемо боротися з олігархами". Він просто "піарить" себе, тому що він - член політичної партії президента, і як ви знаєте, у цій партії теж є кілька дрібних олігархів.

Що Ви думаєте про Порошенка тепер?

Я не можу сказати, що Порошенко зробив щось погане... Можливо, деякі з моїх заступників, і я сам, ми зробили щось погане, оскільки у нас була така незалежна позиція. Я його підлеглий, але я поводився з ним на рівних. І це для нього було некомфортно.

Зі свого боку, я нічого не можу зробити по-іншому. Я не професійний політик. Але, з іншого боку, я розумію, що я приклад для інших, і якщо кожен буде діяти самостійно, то президент не потрібен. Зараз є вертикаль президентської влади. Я не дуже добре вписуюся в цю схему; я - сторонній предмет в цій системі. Досить довго Порошенко був терплячим зі мною. Якщо б я був на його місці, я б вигнав себе вже через три місяці.

Але Ви більше не працюєте на нього. Так чи варто очікувати, що тепер Ви почнете критикувати Порошенка більш відкрито?

Порошенко будує нову країну. Ми будемо підтримувати, і я хочу, щоб все  вийшло. Але найбільшу небезпеку представляють не зовнішні вороги, а внутрішнє оточення. Він повинен уважно стежити за цим, тому що "короля робить його оточення".

Отже, що ж далі?

У мене немає планів на майбутнє в політиці. Ми заспокоїмо людей, ми представимо нового губернатора, ми просто скажемо, що це політичні зміни. І ми спробуємо переконати їх, що все буде добре.

Люди повинні розуміти, що є система влади в країні, і головне - є закон. І він не повинен залежати від того, хто обіймає цю посаду. Не повинно бути ніяких ідолів.

Нагадаємо, Коломойський і Порошенко спростували наявність конфлікту між ними.

Повʼязані теми:

Наступна публікація