"Команда Авакова окупувала переатестацію поліції". Активісти вийшли з процесу реформи МВС

"Команда Авакова окупувала переатестацію поліції". Активісти вийшли з процесу реформи МВС

Арсен Аваков / Фото: УНІАН

Вони наголосили, що курує процес один із радників міністра, який фігурує у "чорній бухгалтерії" Партії регіонів.  

Представники громадськості заявили, що виходять із атестації поліції через "окупацію процесу командою Авакова". На сьогоднішньому брифінгу учасники "Автомайдану", волонтери "Народного тилу" та Combat-UA вказали, що переатестація відбувається неефективно.

Активістка Ольга Худецька у Facebook пояснила, в чому тепер полягає контроль над атестацією з боку МВС:

1) Більшість голосів в комісії завжди тепер має міліція/поліція, а не громадськість;

2) Головами комісій (принаймні тих, які атестують керівників у регіонах) є радники мінстра внутрішніх справ Арсена Авакова або інші представники з апарату, з кола"старої гвардії";

3) Громадських активістів у комісії тепер відбирає міліцейська комісія (місцеві поліцейські керівники плюс апарат). 

4) Сам процес атестації тепер організовує кадровий Департамент: списки тих, хто атестується, підбір членів комісій, розподіл тих, хто атестується, між комісіями, вступні тренінги для членів комісій про те, як потрібно атестувати;

5) Правовий департамент навідріз відмовляється корегувати двозначності і слизькі місця в нормативних актах, якими користуються в позовах міліціонери при відновленні. За словами Худецької, в нормативну базу не вносять зміни про аудіо- чи відеофіксацію співбесід, що часто має вирішальне значення в судах.

6) Атестація наразі проводиться лише для керівників кожної області, а рядовий склад буде атестуватись "колись... кимось", в тому числі "переатестованою" старою гвардією.

7) Серед радників Авакова є Михайло Апостол, якій фігурує в так званій "чорній бухгалтерії" Партії регіонів.



"Все це відбулось після деякої паузи в атестації (після Одеси/Миколаєва). Ми сподівались, що під час неї будуть усунуті недоліки процедури (яких і до цього було багато), натомість після паузи отримали отаке "покращення", - зазначила активістка.

 



Водночас представник волонтерської організації "Народний тил" Роман Сініцин наголосив, що не бачить перспективи у подальшій участі у процесі атестації співробітників МВС, оскільки були кардинально змінені механізми формування комісій.

"Замість співробітників рекрутингового центру підбором "громадськості" у комісії почали займатись радники міністра Авакова, включаючи таких одіозних упирів як, наприклад, Апостол, чиє прізвище фігурує у чорній бухгалтерії ригів. Також процесом підбору громадськості прямо чи опосередковано почали займатись нєкто Клименко - керівник кадрового департаменту Нацполіції та інші подібні персонажі старої формації. Про розклад сил у комісіях підібраних за такими механізмами розказати? Ну це коли в комісії в 6 чоловік сидить від сили два адекватних представника громадськості, які нічого не вирішують, а виступають просто статистами. Це в ідеалі там хтось сидить, частіше там громадськість взагалі ручна", - написав він у Facebook.

Крім того, вказав волонтер, не були застосовані заходи щодо того, що "переважно на папері" велика кількість співробітників МВС "поховалась від атестації в ДСО і АТОшних полках МВС". 

Сініцин стверджує, що реальний відсоток звільнень у структурі МВС мізерно малий: після рішення комісій першої інстанції до половини звільнених відновлювались у апеляції. Хто не відновлювався в апеляції - відновлювався у суді. У результаті, за його оцінками, звільнено було менше 5% співробітників.

"Точну інформацію про кількість звільнених Вам ніхто не надасть, бо це велика таємниця," - додав він.

"Їм, Авакову і товаріщам, не потрібна справжня реформа. Їм потрібно щоб система працювала і "реформа" для західних донорів, відчитатись за витрачені ресурси", - підсумував Сініцин.

 

Нагадаємо, у сюжеті ТСН.Тиждень йшлося про те, що суди немов під копірку ухвалюють рішення про поновлення на службі кришувальників та хабарників: в Україні стартував справжній атестаційний реванш

Як в українських судах нищать поліцейську реформу

Як в українських судах нищать поліцейську реформу

Повʼязані теми:

Наступна публікація