Команда Януковича готувала насильницький план для Євромайдану, роздавши набої - ГПУ

Команда Януковича готувала насильницький план для Євромайдану, роздавши набої - ГПУ

Спецпризначенці отримали мисливські набої / Фото: УНІАН

За словами Горбатюка, частина незаконних спецзасобів була завезена з РФ.

Команда екс-президента Віктора Януковича готувалась за будь-яку ціну зупинити активістів Євромайдану.

За словами начальника Управління спецрозслідування ГПУ Сергія Горбатюка, колишній режим розглядав можливість убивств. Доказом є спротив мирному наступу вранці 18 лютого і штурм Майдану Незалежності ввечері. Задля цього колишня влада кинула на мітингувальників велику кількість правоохоронців та озброєних молодиків, пише Українська правда.

Бійцям підрозділу "Беркут" і Внутрішнім військам незаконно видали мисливські набої. "Вони застосовувалися у тих помпових рушницях, які мали використовувати правоохоронці – хоча вони мали використовувати гумові кулі", - сказав Горбатюк.

"На озброєння також було надано спецзасоби посиленої дії, які надійшли з Російської Федерації протиправно, без експертизи. Окремі з них, за висновком експертиз, містили вкрай шкідливі речовини. І ці речовини у жодних спецзасобах країн світу не застосовуються. Станом на 18 лютого такі спецзасоби – світлошумові, газові гранати – були роздані правоохоронцям", - заявив начальника Управління спецрозслідування ГПУ.

Горбатюк зазначив, що був розроблений план з максимального застосування насильства до протестувальників. Йшлось про спричинення вогнепальних поранень, смерті, для того, "щоб протестувальники змушені були захищати своє життя та здоров'я".

Раніше Сергій Горбатюк заявляв, що з 1 березня існує небезпека призупинення розслідування справ про вбивства на Майдані Незалежності через вступ в дію закону про Державне бюро розслідувань. 

Загалом за час Революції Гідності загинуло 105 євромайданівців, а також 17 представників силових структур.

Повʼязані теми:

Наступна публікація