Корупційний скандал у владі: чи дасть МВФ грошей та чи відправлять уряд у відставку

Корупційний скандал у владі: чи дасть МВФ грошей та чи відправлять уряд у відставку

Урядовці під час запитань до Кабміну у Верховній Раді / Фото: УНІАН

У МВФ різко розкритикували гальмування реформ в Україні та зволікання з боротьбою з корупцією.

Другий фронт в Україні – очевидний, проти корупції, яка ослаблює військо, нищить економіку й позбавляє навіть надій на зовнішню фінансову допомогу. Чи не вперше в історії співпраці директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард різко розкритикувала поведінку українського керівництва. І пригрозила зупинкою багатомільярдного кредиту.

Реакцію ринку вже можна бачити в обмінках. Долар цього тижня вже продавали по 27 грн. У вимірі євро гривня впала ще нижче – до 30. У Києві заметушилися. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

"Я стурбована тим повільним прогресом, що демонструє Україна в поліпшенні державного управління, боротьби з корупцією та в зменшенні впливу корисливих інтересів на політику. За відсутності помітних зусиль надати новий поштовх реформам в управлінні державою та боротьбі з корупцією, складно уявити, що підтримувана МВФ програма буде продовжуватись і надалі буде успішною. Україна ризикує повернутися до практики невдалих економічних кроків, яких і без того вистачало в її недавній історії. Життєво важливо, щоби зараз дії лідерів України повернули державу на обнадійливий шлях реформ", – ідеться в заяві Лагард.

Це був уже не тривожний дзвіночок, а удар грому. Офіційний Київ аж занадто довго демонстрував туговухість до зауважень закордонних фінансових донорів. Ситуація незвична – МВФ зазвичай не робить таких різких заяв. Тому після звістки про це, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк терміново залишає колегію уряду, де були посли країн "Великої сімки". Імовірно, для телефонної розмови із західними партнерами.

Паралельно президент України Петро Порошенко говорить із віце-президентом США Джо Байденом, двічі за два дні. Власне, збереження єдності української влади, хаотичного розпаду якої і злякалися західні партнери, залежить саме від президента і його фракції в парламенті.

Кабмін тим часом наважився на небувале дійство – вирішив вийти на звіт до народу раніше, ніж до депутатів. Урядовці прийшли в ефір телепрограми "Право на владу".

"Я думаю, пані Лагард між рядками мала саме це на увазі – всі втомилися. Всі втомилися на Заході. І найголовніше – у нас в країні від цих постійних гойдалок. Ніхто не може визначитись, так підтримують уряд у парламенті чи не підтримують, так підтримує його президент чи не підтримує", – сказав віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко.

Каталізатором кризи стала відставка міністра економічного розвитку та торгівлі Айвараса Абромавичуса та його звинувачення в корупції на адресу близького оточення президента. Протистояння між Порошенком та урядом уже не приховати і прем'єр-міністр починає про нього говорити вголос.

"Ви знаєте, це може спалахнути в будь-яку секунду. Тому тут особисте треба відкладати в сторону. Інколи й язик прикусити. Інколи там, де хочеться щось багато сказати, – відкласти це на наступний ранок. Але це дає нам разом з президентом країни, як би це не було складно, голосувати за закони, приймати рішення. Я партнер президента. Якщо президент, мій партнер, хоче бачити прем'єра теж партнером", – сказав прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Президент поки що тримає паузу і не відповідає публічно на ініціативу глави уряду.

Тим часом експертне середовище говорить, що Україна критично залежить від західних грошей. Для врятування української економіки уряд домовився з МВФ про понад 17 млрд доларів США кредиту. Близько 5 млрд доларів США Україна вже отримала минулого року і це дозволило, зокрема, виплачувати зарплати та пенсії, підтримувати комунальну галузь. Наступний, тепер уже загальмований, транш становить 1,7 млрд доларів.

"Від нас – дуже серйозні очікування донорів, наших міжнародних партнерів. Для них це не просто гроші, для них це довіра до нас, для них це репутація країни, для них це надія, що Україна дійсно буде з європейським майбутнім", – наголосив міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко.

Паленко – один із тих чотирьох міністрів, які відкликали свої заяви про відставку. І за це вже поплатився зреченням від нього фракції "Самопоміч". Що найкраще натякає про її ставлення до Кабміну. Швидше за все проти Кабміну виступатиме ще одна учасниця коаліції – "Батьківщина". Фактичний звіт уряду буде вже післязавтра, 16 лютого, у Верховній Раді. Тоді ж парламент вирішуватиме, чи відправляти Яценюка разом із міністрами у відставку. Якщо так – це автоматично означатиме дострокові парламентські вибори.

"Арсеній Яценюк – це, по суті, прозахідний і проамериканський прем'єр. Треба називати речі своїми іменами. Очевидно, що Російська Федерація, яка з нами у війні... І очевидно, що дострокові вибори їм вигідні, а американцям – ні. Ми вважаємо це абсурдом, шкідливим для України. Але якщо більшість політиків в Україні прийме таке рішення – то, очевидно, ми будемо коритися волі більшості, як це і є в демократичному суспільстві", – сказав нардеп від "Народного фронту" Микола Княжицький.

Як Кабмін поновлюватиме довіру міжнародних фінансових донорів

Як Кабмін поновлюватиме довіру міжнародних фінансових донорів

Випереджаючи такий невигідний розвиток подій, уряд ухвалив і оголосив базові принципи своєї подальшої роботи. Перше – повна прозорість виконавчої та місцевої влади, їхня відповідальність. Друге – чіткий розподіл влади за Конституцією, без зазіхань на повноваження інших. Найголовніше – відсутність політичного тиску і політичної корупції. Повна нетерпимість до корупції загалом. Власне про це Вашингтон та Брюссель не дають забути Києву.

"Перша з проблем, яку треба вирішити, – це антикорупційний скандал між міністром економрозвитку Айварасом Абромавичусом і народним депутатом Ігорем Кононенком. Узагалі корупція на сьогоднішній день – це найбільше зло, більше навіть ніж Росія і її військова агресія проти України, на чому абсолютно справедливо наполягають західні партнери", – зазначає політолог Тарас Березовець.

Ці обставини розслідуються і на перші ролі має вийти новостворене Антикорупційне бюро – це буде сигналом і українському суспільству, і світу. І фінансовим донорам, зокрема.

"Безумовно, зараз себе має проявити Антикорупційне бюро, це для них момент істини. Якщо після цього не буде арештів – значить (директора Антикорупційного бюро)  Артема Ситника "поламали", значить (заступника генпрокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури) Назара Холодницького "поламали", значить інвестовані в них зусилля, надані їм незалежність, права виявилися марними", – говорить нардеп від "Самопомочі" Єгор Соболєв.

Утім, таке розслідування об'єктивно може затягнутися, а прогрес влада мусить демонструвати вже, бо економіці потрібні щоденні вливання.

На запитання про те, що буде, якщо Україна не отримає черговий транш кредиту від МВФ, міністр фінансів Наталія Яресько відповіла:

"Я так не хочу думати, народ має вірити, народ має вимагати, щоб ми пришвидшили наші реформи. Показали повну політичну волю і політичну єдність, прискорити нашу програму реформ, яка дозволить нам отримати наступний транш. Тобто я не планую на неотримання. Я планую, щоб показати політичну волю й єдність", – наголосила Яресько.

У владних кулуарах говорять про зміну кількох міністрів уже наступного тижня . Хоча сам прем'єр чітко заявив, що нинішні урядовці – єдина команда, ніяких тактичних замін не буде. Мовляв, разом прийшли – разом підуть. Як вийде насправді, стане ясно вже буквально днями, у цьому після такого жорсткого тиску західних партнерів можна не сумніватися.

Звісно, нікому не подобається бути тотально залежним, як нині Україна. З іншого боку, вимоги до нас прості й вигідні нам – досягти того способу життя, що й на Заході, не видумуючи свій український велосипед, а взявши перевірені світом правила управління державою – важкі для чиновників і хороші для простих людей.

Сергій Швець, Олена Мацюцька

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація