Кожен депутат "влітає" українцям в 700 тис. грн щороку

Кожен депутат "влітає" українцям в 700 тис. грн щороку

Верховна Рада збільшує витрати / Фото: УНІАН

Зарплата помічників всіх депутатів обійдеться держбюджету в 102,6 млн грн.

Середня зарплата народного депутата у 2013 році становить 17,6 тис. грн на місяць.

Про це йдеться в проекті кошторису Верховної Ради України на цей рік, який є у розпорядженні видання "Коммерсант-Украина".

Майже таку ж суму 17,4 тис. грн на місяць - парламентарії отримують додатково "на компенсацію витрат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень". Сюди не входять витрати на утримання штату помічників - на ці цілі кожному депутатові надається 228 тис. грн на рік. Крім того, безкоштовний проїзд одного депутата обійдеться держбюджету в 26,8 тис. грн на рік, близько 5 тис. грн піде на компенсацію його міських і міжміських телефонних розмов; 1,7 тис. грн - компенсація за "проходження через зал офіційних делегацій при відрядженнях"; 708 грн буде витрачено на закупівлю канцелярських товарів. Таким чином, з урахуванням пільг і надбавок утримання одного народного депутата в 2013 році обійдеться державному бюджету близько 700 тис. грн.

Слід зазначити, що в цю суму не входять витрати на оздоровлення. Матеріальна допомога на турботу про здоров'я всіх 450 народних депутатів обійдеться бюджету ще в 16 млн грн.

Згідно з документом, апарат Ради пропонує встановити місячний фонд оплати праці нардепів на рівні 8 млн грн в місяць (96 млн грн на рік). Посадовий оклад, у тому числі і керівництва Верховної Ради, становить 6,1-6,6 тис. грн на місяць, однак з урахуванням надбавок за ранг, "особливий характер праці" і преміальні підсумкова сума зростає в рази. Так, зарплата спікера Володимира Рибака становить 20,2 тис. грн на місяць, першого віце-прем'єр-спікера Ігоря Калетника і віце-спікера Руслана Кошулинского - 19,4 тис. грн і 18,6 тис. грн відповідно. Трохи менше - 17,9 тис. грн - отримують в місяць голови депутатських фракцій і парламентських комітетів.

Крім того, зарплата помічників всіх депутатів обійдеться держбюджету в 102,6 млн грн. Крім цього, кошторисом передбачено збереження окладу колишнім членам парламенту - 41,9 млн грн. Таких налічується 173 члена парламенту VI скликання.

Перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов заявив, що проект кошторису може бути винесений на голосування на наступному пленарному тижні - 14-17 травня. "Жодних надмірностей в кошторисі немає, все те ж, що і було,- максимально скромно, максимально бідно - у дусі часу!", - зазначив регіонал.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація