Кожна людина зобов'язана вивчати українську мову – Колесніченко

Кожна людина зобов'язана вивчати українську мову – Колесніченко

Колесніченко каже про обов'язок кожного українця знати державну мову / Фото: Євген Малолєтка/ТСН.ua

Автор закону про мови не бачить проблем у нестачі бюджетних коштів на виконання вимог свого дітища.

Дія закону про мови не буде обтяжливою ані для державного, ані для місцевих бюджетів. Про це заявив один із авторів закону "Про засади мовної державної політики" регіонал Вадим Колесніченко, повідомляє Gazeta.ua.

"Зараз починається велика робота щодо заяв від батьків дітей, які знаходяться у державних садках і в школах, оскільки закон зобов'язує дати заяву про мову навчання. Це місяць-півтора. Після цього буде складатися заява, буде з'ясовуватися ситуація і буде перерозподіл по класам, вчителям, по підручникам, по фінансуванню", - розповів він.

Він додав, що зміни відбуватимуться відповідно до можливостей, які є на завершення поточного бюджетного року. Інші нюанси виконання закону будуть закладатися з наступного року в кошторис країни.

"Це потрібно для того, щоби з'ясувати, яку заяву треба направляти до державного бюджету, а які програми будуть фінансуватися з місцевого бюджету. Але це такі кошти, які я не думаю, що якимось чином переобтяжать чи місцевий, чи державний бюджет", - переконаний Колесніченко.

Коментуючи заяву міністра освіти та науки Дмитра Табачника про те, що в цьому році з 2,6 млн підручників 1,9 млн вже надруковано російською, "регіонал" пояснив: "Останні 7 років підручники для шкіл з російською мовою навчання взагалі не друкувалися. Тому ми мали друкувати не тільки підручники, які потрібні на сьогодні, а щоб надолужити ту прогалину, яка була зроблена за останні роки, щоб збільшити фонди. Але ж крім української мови, ми ж друкуємо і мовами національних меншин і про це Табачник казав".

Колесніченко переконаний, що жодних проблем із цим питанням не буде. "Сьогодні всі діти фінансуються. Нові діти у нас не з'являться. Просто буде переорієнтація в педагогічних планах і буде переорієнтовано класи з навчанню: чи то буде вивчення російської мови, чи навчання, наприклад, російською. Чи вивчення румунської чи угурської мови, чи навчання ними. При всьому цьому, відповідно до закону, кожна людина зобов'язана вивчати українську мову в обсязі, який надає можливість розвиватися в українську націю та український народ", - запевнив регіонал.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація