Кожний п'ятий українець не підтримує незалежність своєї країни

Кожний п'ятий українець не підтримує незалежність своєї країни

Українці стали більше підтримувати незалежність України / Фото: УНІАН

Українська молодь не зовсім розуміє, чому Україна має від когось залежати.

Кількість прихильників незалежності України за останні два роки значно збільшилася.

Так, якби референдум про незалежність України проводився в 2013 році, за неї проголосував би 61% громадян. Про це свідчать дані соцопитування, який провели Український інститут соціальних досліджень ім. О.Яременка спільно з Центром "Соціальний моніторинг".

Як повідомила ZN.UA голова правління Українського інституту соціальних досліджень Ольга Балакірєва, в 2011 році, коли відзначали 20-річчя незалежності, тих, хто голосував би "проти", виявилося 28%, а тих, хто проголосував би "за", - 47%, і дуже багато було тих, хто не визначився.

При цьому в 2013 році напередодні чергової річниці незалежності за неї проголосував би 61% населення - це майже в 1,5 рази більше, ніж два роки тому.

"Характерно, що опитування проводилося серед громадян у віці до 18 років, і для частини молодих людей альтернативи незалежності немає, оскільки вони народилися вже в незалежній країні, і для них це питання звучить як не до кінця зрозуміле", - зазначила Балакірєва.

Не підтримує незалежність 21% опитаних. Близько 18% вагаються або взагалі не голосували б на такому референдумі - це пасивна частина соціуму, яка вважає, що в країні і без них вирішаться всі питання.

Варто зауважити, що чим комфортніше живеться людям в країні, тим більшою мірою вони готові підтримати країну як таку, а також формування держави.

Всього було опитано 2008 респондентів, що мешкають в усіх областях України, включно з Києвом і АР Крим, за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

Раніше в українському МЗС заявили, що Україна не може вважатися повноцінною незалежною державою, поки не вирішить свої питання з газом.

Повʼязані теми:

Наступна публікація