Кравчук розповів, як уникав військових конфліктів із Росією у 90-х

Кравчук розповів, як уникав військових конфліктів із Росією у 90-х

Фото: УНІАН

За словами екс-президента, під час його правління було десятки ситуацій, коли відносини між Україною і РФ висіли на волоску.

Мирне вирішення конфліктних питань між Україною і Росією вдавалося досягати завдяки прямим переговорам із Борисом Єльциним.

Про це розповів в інтерв'ю виданню "Корреспондент" колишній президент України Леонід Кравчук.

"Я не буду говорити, було складніше тоді або зараз. Але нашій команді вдалося уникнути військових конфліктів тому, що ми завчасно йшли на переговори з Єльциним. Я можу навести десятки прикладів, коли наші відносини висіли на волоску. Наприклад, на Чорноморському флоті в 90-ті відбувалися дуже складні процеси. Мені тоді говорили, ЧФ на нашій території, а підпорядковується Росії. І я видав указ про те, щоб підпорядкувати флот Україні. Наступного дня - указ Єльцина, прямо протилежний за змістом. І на флоті починається конфлікт, переростає в стрілянину. Один з кораблів йде з Севастополя до Одеси, по ньому відкривають вогонь бойовими снарядами! Півкроку до повноцінного конфлікту", - пояснив Кравчук.

За словами екс-президента, унаслідок розмови з Єльциним був знайдений компроміс і ситуація вирішувалась. "Тобто немає питань, які не можна було б вирішити переговорами, біда лише в тому, що іноді комусь не потрібно, щоб все вирішилося мирно..." - підсумував Леонід Кравчук.

Повʼязані теми:

Наступна публікація