Кравчука в Біловезьку пущу покликали, щоб не почуватися сволотою - Шушкевич

Кравчука в Біловезьку пущу покликали, щоб не почуватися сволотою - Шушкевич

Леонід Кравчук / Фото: УНІАН

Глава Республіки Білорусь розповів про те, що насправді було під час зустрічі чверть століття тому.

Екс-лідер Білорусі Станіслав Шушкевич розповів, що 8 грудня 1991 року в Біловезькій пущі він збирався вирішувати економічні проблеми країни і попросити у Росії поставити більше нафти і газу, проте зрештою три республіки підписали угоду про створення СНД та припинення існування СРСР.

Про це він розповів в інтерв'ю Російській службі BBC.

"Ми були романтиками. Політиками-романтиками, що взагалі нікудишнє поняття. І до того ж ми - вибачте - були дуже пристойними людьми. Ми вирішили так: якщо він (Єльцин) нам підкине нафти і газу за рахунок України, ми ж самі будемо почуватися сволотою, тому що ми образимо дружню республіку поруч. Тому давайте з відкритими картами: покличемо Кравчука. І вирішили покликати. Може, ми б раніше зібралися, але Кравчук був обраний президентом України 1 грудня, і референдум там продемонстрував, що майже 92% за незалежну Україну, тому зібралися зустрітися вже після цих виборів", - зазначив Шушкевич.

Також він розповів, як було створено Біловезьку угоду.

"Ми в глухий кут заходили, коли обговорювали: чи нам Горбачова просити, щоб він нам допоміг? А більше робити нічого, хоча Єльцин - всенародно обраний президент Росії, 12 червня того ж року він був обраний. І тоді Бурбуліс (найближчий соратник Бориса Єльцина, - ред.) видає цю фразу, яка всім відома, і всім відомо, що це його фраза, вона не зазнала змін в жодній угоді: "СРСР як геополітична реальність і суб'єкт міжнародного права припиняє своє існування". Запитують: "Може, підпишемо таку фразу?" - кажу: "Із задоволенням підпишу". І відтоді я дуже поважаю філософів. Я просто заздрю цьому формулюванню, воно не зазнало жодних змін. Воно лягло у нас в преамбулу, а далі ми попросили за ніч скласти угоду про те, що ми фактично створюємо нову структуру по-справжньому пов'язаних республік, але незалежних, повністю незалежних", - сказав він.

Нагадаємо, раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що СРСР розпався через відсутність в країні продукції першої необхідності - зокрема, прального порошку.

Повʼязані теми:

Наступна публікація