Країни ЄАЕС не будуть поки що відмовлятися від зони вільної торгівлі з Україною

Країни ЄАЕС не будуть поки що відмовлятися від зони вільної торгівлі з Україною

Країни Євразійського економічного союзу не поспішають брати приклад з Росії. / Фото: УНІАН

Упродовж шести місяців вони будуть моніторити ситуацію.  

Країни Євразійського економічного союзу — Казахстан, Білорусь, Киргизстан і Вірменія - не поспішають брати приклад з Росії у питанні відмови від зони вільної торгівлі з Україною.

Про це повідомив голова колегії ЄАЕС Віктор Христенко після зустрічі президентів країн союзу у Москві, передає УНІАН.

За його словами, впродовж півроку країни ЄАЕС будуть моніторити наслідки угоди про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС і виробляти інструменти "як правового, так і техніко-технологічного характеру в тому, що стосується обміну інформацією".

Президент Білорусі Олександр Лукашенко у свою чергу додав, що голови держав ЄАЕС прийняли рішення впродовж першого кварталу вивчати, як вчинити, щоб підтримати Росію і указ Путіна про скасування зони вільної торгівлі з Україною.

"Ви знаєте, що з 1 січня 2016 року почне діяти угода про зону вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом. Складається серйозна ситуація щодо зони вільної торгівлі СНД. Не тільки в Росії, а й у всіх у нас є певні занепокоєння з цього приводу", - сказав він.

За словами Лукашенка, "може скластися ситуація, коли товар буде заміщений товаром Євросоюзу в Україні, їх товар хлине на нашу територію".

"Ще більше у нас побоювання, що товар Євросоюзу з нульовим митом, потрапивши в Україну, якщо ми не захищаємося, по зоні вільної торгівлі СНД потрапляє на територію всього СНД", - відзначив він.

Нагадаємо, 16 грудня президент РФ Володимир Путін підписав указ про призупинення Росією договору про зону вільної торгівлі СНД з Україною. "Замороження" договору набуде чинності 1 січня 2016 року.

Раніше Євросоюз повідомив про свою готовність до зони вільної торгівлі з Україною з 1 січня 2016 року. В Україну надійшла нота Ради ЄС про завершення всіх процедур для запуску ЗВТ.

Тристоронні консультації щодо зони вільної торгівлі між Україною та ЄС завершилися безрезультатно

Тристоронні консультації щодо зони вільної торгівлі між Україною та ЄС завершилися безрезультатно

Повʼязані теми:

Наступна публікація