Кремль проводить денаціоналізацію українців у Росії – Кириленко

Кремль проводить денаціоналізацію українців у Росії – Кириленко

Фото - Надія Мельниченко

РФ не визнає українців як націю, заявив представник уряду.

Росія активно реалізує політику денаціоналізації українців на своїй території. Про це заявив віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко, повідомляє УНІАН.

"Питання підтримки українців в Росії є дуже важливим. Насправді в РФ проживає близько 10 мільйонів українців. Але останній офіційний російський перепис показав цифру в 2 мільйони, передостанній налічував 3 мільйони", - наголосив урядовець у виступі на відкритті VI Всесвітнього форуму українців, який відбувається в Українському домі у Києві.

На думку Кириленка, наведені цифри свідчать про зусилля влади РФ по знищенню всього українського на своїй території. "Впроваджується цілеспрямована політика по денаціоналізації українців в Росії. Кремль хоче змусити їх бути ворогами свого народу і забути про своє коріння. Але ніхто з тих, хто відчуває себе українцями в Росії, не засуджує Україну і не цурається її", - заявив віце-прем'єр.

На противагу цьому посадовець навів ЄС, де шанується національна ідентичність українців. "У Європейському Союзі, міжнародній спільноті ми цікаві як унікальна нація зі своїми досягненнями, історією, мовою та культурою. І як би цього не хотілося нашим недругам, від власної національної ідентичності українці не відмовляться", - підсумував Кириленко.

Нагадаємо, в жовтні минулого року в Бібліотеці української літератури в Москві пройшли обшуки. Там намагалися знайти "екстремістську літературу". Потім обшуки провели вдома у директорки закладу і вилучили низку книг, зокрема, книгу-збірник досліджень про Голодомор, видання Оксани Забужко, кілька примірників газети "Час руху" від 2011 року та грамоти від колишніх керівників України. В кінці жовтня 2015 року суд відправив Шарину під домашній арешт.

В Росії завершили слідство у справі директора української бібліотеки Москви

В Росії завершили слідство у справі директора української бібліотеки Москви

Повʼязані теми:

Наступна публікація