У РФ є "темники" щодо маніпулювання владою п'яти країн Європи - Reuters

У РФ є "темники" щодо маніпулювання владою п'яти країн Європи - Reuters

Фото: Reuters

У деяких країнах вплив Росії став настільки поширеним, що він кинув виклик національній стабільності.

Росія розгорнула кампанію таємних економічних і політичних заходів для маніпулювання у п'ятьох країнах Центральної та Східної Європи, дискредитує ліберально-демократичну модель Заходу і хоче підірвати трансатлантичні зв'язки.

Про це йдеться у звіті приватної американської дослідницької групи, - пише Reuters.

Москві симпатичні політики, які прагнуть домінувати над енергетичними ринками та іншими галузями економіки, які підривають заходи по боротьбі з корупцією в спробі отримати владу в урядах Болгарії, Угорщини, Латвії, Сербії та Словаччини.

"У деяких країнах вплив Росії став настільки поширеним, що він кинув виклик національній стабільності, а також західній орієнтації країн і євроатлантичній стабільності", - йдеться у доповіді 16-місячного дослідження Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні та у Софії, болгарському центрі вивчення демократії.

Додамо, що дослідження збіглося із намаганнями РФ втрутися у президентські вибори у США за допомогою кібератак та появі листів кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон. Вона заявила, що Кремль намагається допомогти кандидату від Республіканської партії Дональду Трампу виграти вибори до Білого дому. Уряд США офіційно звинуватив Росію в хакерстві. Президент Росії Володимир Путін відкинув звинувачення у втручання у вибори.

Додамо, що посадові особи та колишні співробітники Держдепу США згодні з висновками про участь Росії в Східній Європі. "Путін хоче підірвати не тільки довіру до НАТО і ЄС, а й весь демократичний фундамент обох інститутів", - сказав американський чиновник.

Чиновник, який побажав залишитися невідомим, зауважив, що Білий дім наказав посадовцям публічно не обговорювати ворожу діяльність Росії. Ці заходи, за його словами, включають в себе хабарництво, пропаганду, дезінформацію, "випадкові" вбивства критиків Кремля у себе вдома чи за кордоном. Дії Росії щодо розширення свого впливу у Центральній та Східній Європі є найрізноманітнішими: вони варіюються від контракту на 12,2 млрд євро на будівництво двох нових ядерних реакторів в Угорщині, які споруджуватиме РФ на "туманних" умовах до культивування проросійських бізнесменів, які отримують політичні посади, а потім захищають інтереси Москви.

Наприклад, у Болгарії економічна присутність Росії настільки сильна, що складає в середньому 22 відсотки ВВП в період з 2005 по 2014 рік.

 

У дослідженні пропонуються і шляхи боротьби із РФ. Вони включають в себе більше уваги до незаконних фінансових потоків і модернізацію програм допомоги США.

Зауважимо, що це не єдине дослідження цьогоріч, яке було присвячене впливу Росії в регіоні.

"Росія відкрила новий політичний фронт в Європі, підтримуючи вкрай правих проти ліберального Європейського Союзу", заявив в лютому Центр історичного аналізу і дослідження конфліктів британської дослідницької групи.

Уряди Угорщини і Греції відкрито симпатизують Путіну. Результатом цих симпатій є те, що істотна "п'ята колона" в Західній і Центральній Європі послаблює відповідь на російську агресію.

Нагадаємо, що в Україні нелюбов телеканалів до Батьківщини вдарить по їхньому гаманцеві, а проросійські книжки можуть узагалі заборонити ввозити в Україну. Кабмін та Верховна Рада почали синхронно боротися з інформаційним наступом Росії та її прибічниками законопроектами.

Штрафувати тепер будуть за прославлення окупантів, заклики до роз'єднання українських земель, випуск в ефір представників санкційного списку, кіно про російських силовиків тощо. У першому читанні депутати дали право Нацраді фінансово карати ЗМІ за антиукраїнську пропаганду. Підтримали проект закону 250 нардепів.

Європарламент розгляне резолюцію про протидію пропаганді РФ

Європарламент розгляне резолюцію про протидію пропаганді РФ

Повʼязані теми:

Наступна публікація