Кримчани скаржаться на космічні ціни та бояться, що "Україна з них сміятиметься"

Кримчани скаржаться на космічні ціни та бояться, що "Україна з них сміятиметься"

Кримчани скаржаться на нові порядки

Після 3-х місяців окупації багато кримчан позбулися ілюзій щодо "казкового" життя по-російськи.

Після анексії Росією Криму мешканці півострова впритул знайомляться із новою реальністю: захмарні ціни, ізоляція від усього світу, порожні пляжі та переділ бізнесу, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Ще за тиждень до так званого референдуму один із найактивніших сепаратистів, кримський віце-прем'єр Рустам Теміргалієв запевняв, що перехідний період триватиме рік. Тобто гривня і рубль ходять одночасно, пенсії і соціалку збільшать, власність перереєреструють формально, і кримчани жодного дискомфорту не відчують.

Минуло три місяці, а жителі Криму вже ситі по горло "казковим" життям по-російськи.

"Нормальні ціни були. Зараз ціни жахливо підскочили - не в три, а у чотири рази", - нарікає місцева жителька Віра Павлівна.

"За українським законодавством ми отримували певну суму дитячих грошей, допомогу, а за російським законодавством тепер ми будемо отримувати ще менше, а ціни зросли", - зауважив у свою чергу кримчанин Олександр.

"У мене пенсія була на рівні 2 тис. 800 грн. Я не шикував, проте я не заглядав у кишеню до кінця місяця. Сьогодні, хоча нам пенсію підвищили на 75%, важкувато", - додав житель окупованого півострова Олександр Богачов.

Жителі Криму розповіли про справжні "покращення" від Росії

Жителі Криму розповіли про справжні "покращення" від Росії

Космічні ціни, за якими не встигає збільшена пенсія, черги, дефіцит, підвищення комунальних платежів, незрозуміла політика для бізнесу, загроза втрати власності, паралізована банківська система, проблеми водо- та енергопостачання, переслідування інакодумців – це реалії російського Криму.

Замість обіцяного року гривню з окупованого Криму "вижили" вже за 2,5 місяці після "референдуму". На думку економістів, це було зроблено з метою максимально ускладнити бізнес-стосунки Криму та України.

"Радники пана Путіна не можуть не розуміти, що українські продукти, які в середньому в два рази дешевше російських та в кілька разів кращі них за якістю – це постійна агітація за Україну", - зауважив економічний експерт Андрій Клименко.

Та перша ж спроба окупантів припинити таку агітацію провалилася. Коли Росспоживнагляд заборонив ввозити на півострів українське молоко, ціни злетіли, а прилавки стрімко спорожніли.

Кримським урядникам, які ще вчора агітували за Росію, нині доводиться говорити правду - практично антиросійську. "Оптові ціни російських виробників значно вищі від українських. Ціни у Краснодарському краї, наприклад, на 50-60% уже вище на соціальні товари і на 50% і 100% - на інші товарні групи", - звітувала міністр економіки Світлана Верба.

Відтак самопроголошеному уряду довелося боротись не з завозом, а із вивозом якісніших українських харчів із півострова, оскільки росіяни кинулися їх скуповувати. "Звідси вже вивезли всі дешеві товари, і тепер туди доставка товару буде - це жахливо, скільки буде коштувати", - пророкує далекобійник зі Ставропольського краю Олександр Роман.

Водночас далекобійники відмовляються везти товари із Росії на півострів. На один рейс вони витрачають півмісяця, тому що тижнями стоять у чергах на пором, який ще й вдвічі підняв ціну.

"З яких пряників раптом стало 22 тисячі? $ 700! Раніше на Туреччину машина так коштувала. А тепер по території Росії ті ж $ 700. Будь-який товар, пляшка води тепер буде мало не у два рази дорожче, ніж у Росії", -запевнив Олександр Роман.

ТИм часом проросійські налаштовані підприємці, які орендують узбережжя в Євпаторії, тепер щиро не розуміють, чому держава, якої вони прагнули, не відповідає їм взаємністю. Їхні споруди на пляжі нині зносять.

"За що ми боролися? За що ми ходили, блокували військові частини разом із вашими хлопцями? Зараз ви робите те, щоб над нами Україна сміялася", - закидає підприємець російським правоохоронцям.

Експерти кажуть, що в Криму триває банальний перерозподіл бізнесу та територій. Слова про захист інтересів курортників - це прикриття. Адже туристів просто просто немає.

Порожні готелі, оздоровниці та пляжі – такого сезону в Криму не було ніколи. "Зараз не їде ні Україна, ні Росія. Ті дитячі табори, з якими ми постійно працюємо, у першу зміну не відкрилися, у другу зміну не відкрились", - розповіла директор турфірми Людмила Заяць.

Крім того, анексований Крим оминають літаки і круїзні лайнери. Міжнародні компанії суворо дотримуються рекомендацій ООН щодо заборони заходу суден на окуповану територію.

"Ялта цього року, до речі, повинна була приняти 160 заходів круїзних лайнерів з усього світу - і це було б рекордом за всю історію Ялти. Також очікувався рекордний круїзний сезон у Севастополі. Цього не буде. Нема жодного судна і не буде", - зазначив економічний експерт Андрій Клименко.

Спорожнілі порти, автосалони та заморожений ринок нерухомості. Безлюдний берег та мертва тиша, яку цьогоріч не порушуватимуть всесвітньо відомі музичні фестивалі, що збирали на узбережжі тисячі людей. Казантип із Сакського району переїжджає до Грузії, Джаз-Коктебель – з-під Феодосії до Одеси. Російський гімн, здається, заглушив усе, чим Крим колись пишався.

Як повідомлялося раніше, уряд хоче отримати від Росії більше трильйона гривень за анексію Криму. Перші матеріали вже передані до європейської Феміди.

Кореспондент Ольга Дерев'янко

Повʼязані теми:

Наступна публікація