Кучма, Кравчук та Ющенко попросили Росію припинити "розпалювання ворожнечі" в Україні

Кучма, Кравчук та Ющенко попросили Росію припинити "розпалювання ворожнечі" в Україні

Три екс-президенти критикують Росію за втручання у політичне життя Криму / Фото: УНІАН

Екс-президенти вважають, що Росія повинна продемонструвати повагу до рішень української влади.

Три колишні президенти України - Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко - заявили про пряме втручання Росії у політичне життя Криму.

"Росія, яка весь час називала "втручанням" у внутрішні справи України спроби наших міжнародних партнерів врегулювати ситуацію політичним шляхом, зараз сама вдалася до прямого втручання в політичне життя Криму", - йдеться у спільній заяві трьох президентів, текст якої розповсюдила прес-секретар Ющенка Ірина Ванникова.

Як зазначили екс-президенти, політики, які пропонують "ці небезпечні рецепти", повинні відчути на собі реакцію СБУ і ГПУ на прояви сепаратизму.


"Будь-яка пропагандистська кампанія, спрямована на посилення цих настроїв, повинна також бути оцінена правоохоронними органами відповідно до законодавства України. Спекуляції про порушення прав російськомовного населення, розпалювання ворожнечі між регіонами України на підставі їхнього культурного й історичного розмаїття, приниження української мови і відкрита неповага до державних символів України повинні отримати належну оцінку", - вважають автори заяви.

На їхню думку, Росія повинна продемонструвати повагу до рішень українського народу і української влади.


"Росія разом з Великобританією і США є гарантами суверенітету України у відповідності з міжнародними угодами. Заява Росії про дотримання усіх міжнародно-правових зобов'язань перед Україною, незалежно від конфігурації парламенту і уряду, має бути підтверджена відповідними діями російської сторони, демонстрацією поваги до рішень українського народу і української влади, усвідомленням відповідальності всіх небезпечних наслідків будь-яких конфліктів на етнічному ґрунті", - йдеться у тексті заяви.

Як повідомлялося раніше, напередодні озброєні російські солдати "висадилися" в Ялті.

Повʼязані теми:

Наступна публікація