"Квартирне питання" Каська: які версії скандальної справи озвучують сторони

"Квартирне питання" Каська: які версії скандальної справи озвучують сторони

Віталій Касько / Фото: УНІАН

Обговорювати житло колишнього прокурора почали ще восени минулого року - коли він був одним із кандидатів на посаду керівника Антикорупційної прокуратури.

У ніч проти понеділка, 11 квітня, представники ГПУ намагалися прямо посеред вулиці оголосити підозру екс-заступнику Шокіна - Віталію Каську - у скоєнні злочину: вони стверджують, що він нібито використав шахрайську схему для заволодіння кількома державними квартирами.

Скандал навколо житла колишнього прокурора виник восени 2015 року, коли він претендував на посаду керівника Антикорупційної прокуратури. Однак обертів він набрав наприкінці березня, коли Касько вже полишив прокуратуру: згідно із ухвалою Печерського райсуду було накладено арешт на його трикімнатну квартиру

Слідство наполягає на версії, що Касько нібито незаконно заволодів квартирою, надавши неправдиву інформацію про відсутність постійного житла в столиці. Втім, службову однокімнатну квартиру він отримав ще 2003 року, яку потім приватизувала його матір. Квартирою ж на три кімнати екс-заступник генпрокурора ніби то заволодів, завищивши кількість членів сім'ї в період з 2010 до 2014 року. Тоді Касько заявив, що мешкає з дідусем, матір'ю і сестрою, на підставі чого йому і видали трикімнатне житло, загальною площею 155 кв. м.

Сьогодні ж у ГПУ пояснили, що підозрюють екс-заступника Шокіна у придбанні права на майно шляхом обману та зловживання довірою, вчиненому в особливо великих розмірах, а також у використанні завідомо підробленого документа.

Згодом начальник управління з розслідування кримінальних проваджень у сферах державної служби та власності Дмитро Сус зауважив, що за статтями, у яких відбувається провадження (ч. 4 ст. 190 та ч. 4 ст. 358 КК України), Каську загрожує позбавлення волі до 12 років.

Прокурор ГПУ Владислав Куценко своєю чергою роз'яснив версію слідства. На сьогоднішньому брифінгу він розповів, що у 2003 році Касько отримав 1-кімнатну службову квартиру у Києві площею 48 кв. м, у якій прописав свою матір, а сам із неї виписався. Після цього мати екс-заступника Шокіна приватизувала службову квартиру на себе, продала свою другу квартиру, яку мала у Львові, і придбала ще одну у столиці – площею у 70 кв. м. У 2010 році Касько знову подав документи на отримання службового житла і вказав, що мешкає із мамою, сестрою та дідусем, які нібито свого житла не мають. Таким чином, заявив Куценко, Касько отримав квартиру у 155 кв. м. У 2014 році Касько приватизував, як твердять прокурори, на себе службову квартиру.

ГПУ зауважує, що провадження щодо службових квартир ведеться не лише стосовно Каська, а перевіряється надання житла всім прокурорам. Крім того, прокурор зауважує, що справу відкрито не тільки за статтею "шахрайство", але й за статтею "службова недбалість" - і з'ясовуються посадовці, які могли знати та не завадити заволодінню квартирами. "Ми доведемо найближчими тижнями, що пан Касько тут - не єдина особа", - заявляв Куценко.

Водночас сам Касько сьогодні в інтерв'ю "Громадському. ТБ" заявив, що в його приватній власності є лише одна квартира, на яку і було накладено арешт.

"В мене немає двох квартир. І ніколи не було. В мене в приватній власності є лише одна квартира, в якій я проживаю, і на яку накладено арешт", – сказав Касько в ефірі.

Він наголосив, що отримав одну службову квартиру від ГПУ в 2008 році, а заяви слідчих про службову квартиру, яку він нібито отримав у 2002 році, не відповідають дійсності. У 2014 році він приватизував квартиру та "відобразив у декларації за відповідний рік". 

"Це не підтверджено жодними доказами. Якби ці докази в Генпрокуратури були – цей документ вже давно гуляв би по соцмережах", – припустив Касько.

Водночас BBC Україна оприлюднило частину співбесіди Віталія Каська під час конкурсу в Антикорупційну прокуратуру. Тоді член відбіркової комісії Володимир Філенко також запитав, коли і як Касько отримував службову квартиру.

"Це було в 2008 році, отримав як службову. Я пішов з прокуратури 1 грудня 2010 року. Приватизував квартиру, коли не працював у прокуратурі – в березні 2014 року", - стверджував Віталій Касько.

Згодом, на прохання комісії, він пояснив більш розлого.

"При переїзді зі Львова до Києва в 2003 році мені, як і будь-якому держслужбовцю, керівництвом Генпрокуратури разом з сім'єю було надане неслужбове житло - однокімнатна квартира. Після цього змінились сімейні обставини, я одружився, змінив місце роботи. Квартиру не розслужбовлював, бо вона не була службова", - розповів Касько про квартиру, яка з'явилася в його родини у 2003 році.

Саме цю квартиру, як стверджує прокуратура, згодом приватизувала його матір.

"Згодом керівництво Генпрокуратури змінилось і попросило мене повернутись, не я просив. Тому у подальшому керівництво Генпрокуратури надало мені службове житло, яке раніше не надавалось. Це все відбувалось в рамках чинного законодавства", - переконував Касько.

Другий раз він звільнився 1 грудня 2010 року і службову квартиру не здавав. Він мотивував це тим, що "керівництво не вимагало".

Цю квартиру він приватизував у березні 2014 року, а згодом повернувся до ГПУ, де пропрацював до свого звільнення на початку 2016 року.

Раніше екс-прокурор заявляв, що Шокін особисто очолював кримінальне переслідування проти свого колишнього заступника і решти прокурорів та слідчих, які займалися справою "діамантових прокурорів".

За його словами, проти нього Шокін зініціював п'ять кримінальних проваджень й отримав санкції на обшуки у нього та його членів сім'ї, на прослуховування і стеження.

"З часу викриття нами у червні 2015 року корупційної діяльності групи "діамантових прокурорів", які, як виявилось, були близьким оточенням Шокіна, останній заявив, що знищить всіх, хто зазіхнув на його "прокурорську сім'ю", - написав Касько у своєму блозі в березні, коли власне Рада звільнила скандального генпрокурора.

Сьогодні Віталія Каська викликали на допит

Сьогодні Віталія Каська викликали на допит

Повʼязані теми:

Наступна публікація