Лише 248 депутатів підтримали заклик до світу не визнавати заборону Меджлісу російськими окупантами

Лише 248 депутатів підтримали заклик до світу не визнавати заборону Меджлісу російськими окупантами

Фото: УНІАН

У документі нардепи звертаються до світових організацій та законодавчих органів.

Верховна Рада України ухвалила звернення до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав, в якому закликає засудити і не визнавати заборону Російською Федерацією Меджлісу кримськотатарського народу.

За постанову № 5215 проголосували 248 народних депутатів із 333, зареєстрованих у сесійній залі, передає УНІАН.

Депутати наголосили, що Меджліс кримськотатарського народу правомірно і законно визнається повноважним представником кримськотатарського народу і діє на основі норм міжнародного права і законодавства України, а в його діяльності немає жодних ознак злочинів.

Український парламент заявляє, що заборона діяльності Меджлісу є продовженням радянських репресій проти кримськотатарського народу.

"Ця заборона може породити репресії та гоніння щодо членів Меджлісу та тисяч кримських татар, які з ним співпрацюють. Такі дії можуть стати наступним етапом у продовженні переслідування кримськотатарського народу і вчинення проти нього найбільш тяжких злочинів, таких як геноцид 1944 року, вчинений шляхом примусового переселення кримськотатарського народу з Криму в Центральну Азію та інші регіони Союзу радянських соціалістичних республік", - наголошують в Раді.

Депутати звернулися до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав із закликом засудити і не визнавати заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на території окупованого Криму на основі рішень судів Російської Федерації та вживати заходів, які свідчитимуть про невизнання і засудження такої заборони, а також будуть направлені на недопущення її реалізації. Крім того, Рада закликає не визнавати повноважними представниками кримськотатарського народу маріонеткові кримськотатарські організації.

Також ВР звертається із закликом розглянути можливість запровадження персональних санкцій проти так званих "суддів" так званого "Верховного суду Республіки Крим" та суддів Верховного суду Російської Федерації, які заборонили Меджліс, і надіслати  до Криму правозахисні місії.

Нагадаємо, 29 вересня Верховний суд РФ відхилив апеляцію на заборону Меджлісу кримськотатарського народу у Росії та в окупованому Криму. Таким чином у Росії підтвердили заборону Меджлісу. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація