Медведчук знайшов спосіб обійти заборону на пряме авіасполучення з РФ – ЗМІ

Медведчук знайшов спосіб обійти заборону на пряме авіасполучення з РФ – ЗМІ

Літак, на якому Медведчук літає до Москви. / Фото: сайт Радио Свобода

Його літак - єдиний, що перетинає українсько-російський кордон без зупинки на території третьої країни.

Приватний літак "Фалькон 900", яким користується кум російського президента Володимира Путіна і представник України в гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Віктор Медведчук, регулярно літає між Києвом та Москвою напряму.

Про це йдеться у розслідуванні програми "Схеми", спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу "UA:Перший".

Журналісти зафіксували, як літак Медведчука прилетів з Москви 14 листопада, за день до протестів у Києві. "Фалькон 900" перетнув кордон з боку Брянської області РФ. З літака вийшов Віктор Медведчук і у супроводі кортежу поїхав з аеропорту.

Минулого разу літак перетнув російсько-український кордон 23 жовтня 2016 року. "Фалькон 900" з'явився на флайтрадарі біля міста Анапа (Російська Федерація), облетів схід України і знову через Брянську область перетнув кордон. За півгодини літак був в аеропорту "Київ", з нього вийшли Віктор Медведчук та його дружина Оксана Марченко.

Уже за 4 дні Медведчук відвідав засідання міжнародного дискусійного клубу "Валдай" у Сочі. Виступ свого кума Путіна він слухав у першому ряду.

Ще один факт прямого авіасполучення між Києвом та Москвою приватного літака "Фалькон 900" журналісти "Схем" зафіксували у вересні 2016 року.

Треба зазначити, що 25 жовтня 2015 року Державна авіаційна служба України ухвалила рішення про повне припинення повітряного сполучення між Україною та Російською Федерацією. З тих пір усі літаки, у тому числі приватні, які прямують з Києва до Москви чи у зворотньому напрямку, повинні робити зупинку на території інших країн, зазвичай у Білорусі. Єдиний виняток було зроблено, коли з російського полону звільняли народного депутата Надію Савченко.

Таким чином, літак Медведчука – єдиний, що перетинає українсько-російський кордон напряму. За чотири місяці спостережень знімальна група "Схем" не зафіксувала жодного іншого літака, який би летів прямим авіасполученням з України до Російської Федерації чи у зворотньому напрямку.

У Державіаслужбі України зазначили, що повне припинення повітряного сполучення між Києвом та Москвою залишається без змін. Міністр інфраструктури Володимир Омелян каже, що заборона поширюється на літаки української або російської реєстрації, або якщо є сертифікат експлуатанта в Росії або в Україні.

"Теоретично літаки іншої реєстрації можуть при отриманні згоди російської та української влади здійснювати перельоти між обома країнами. Фактично у 99 відсотках випадків такі перельоти не погоджуються, тому комунікація іде через Мінськ або інші держави", – пояснив він.

Але літак Медведчука має реєстрацію на острові Аруба у Карибському острові.

"Обмежень щодо виконання польотів іноземними повітряними судами неросійської реєстрації з території України немає", - сказав голова Державіаслужби Олександр Більчук.

Прес-служба громадського руху "Український вибір – Право народу", який очолює Віктор Медведчук, повідомила, що його візити до Росії мають офіційний характер, під час цих візитів він обговорює з керівництвом країни питання щодо звільнення українських полонених.

"Один з турів таких переговорів відбувся 14 листопада 2016 року під час його візиту в Москву. З огляду на діловий і гуманітарний характер поїздок, спрямованих на реалізацію інтересів України, такі дозволи на перельоти надаються компетентними органами регулювання авіаційного руху російської та української сторін", - повідомили у прес-службі "Українського вибору".

Пізніше у громадському русі додали, що "в разі здійснення інформаційних провокацій, спрямованих проти переговорів щодо звільнення українських громадян, Віктор Медведчук залишає за собою право повідомити як широкому загалу, так і родичам утримуваних осіб, які звертаються до нас за допомогою, про те, хто несе персональну відповідальність за зрив переговорного процесу".

ГПУ відкрила кримінальне провадження, у якому фігурує ім'я Віктора Медведчука

ГПУ відкрила кримінальне провадження, у якому фігурує ім'я Віктора Медведчука

Повʼязані теми:

Наступна публікація