Литвин підписав мовний закон за "пряник" і через погрози щодо родичів - Чорновіл

Литвин підписав мовний закон за "пряник" і через погрози щодо родичів - Чорновіл

Щодо Литвина використали тактику батога і пряника - Чорновіл

Литвину могли нагадати старі погрози щодо його брата, який очолює Державну прикордонну службу.

Голова Верховної ради Володимир Литвин підписав "мовний" закон під серйозним тиском.

Таку думку в коментарі ТСН.ua висловив позафракційний народний депутат Тарас Чорновіл.

"Я думаю, що був серйозний фактор тиску. Литвин розумів, що підписання цього закону на нього, зокрема в його окрузі, дуже і дуже негативно повпливає, і взагалі на його кар'єру і його сприйняття це вплине дуже негативно", - заявив нардеп.

"Йому очевидно нагадали старі погрози щодо його родичів, які мають кадрові серйозні позиції, зокрема, брат, який керує держкордоном (Микола Литвин, голова Державної прикордонної служби, - ред.) – про це вже не раз підіймалося питання перед Литвином. Щодо інших… напевне були якісь компроментуючі речі, які йому теж нагадували", - зазначив Чорновіл.

Водночас депутат впевнений, що щодо Литвина використали тактику батога і пряника.

"Плюс, я думаю, що оскільки після підписання цього закону буде досить серйозна розгорнута, по-моєму, вже йде, кампанія проти нього у його окрузі, я думаю, що йому напевне пообіцяли ті ж самі адмінресурси. Скажімо, зняти з реєстрації основних його опонентів адміністративно-судовим способом, чи щось подібне. Тобто розчистити для нього поле, щоб він, навіть вже не маючи серйозної підтримки, міг у Верховну раду пройти", - зауважив Чорновіл.

На питання, чи підпише президент Віктор Янукович закон про мови, нардеп зазначив: "А для чого вони такий пресинг включали? А для чого вони видавлювали всі жили з парламенту, порушували закони, грубо порушували. Для того, щоб потім Янукович продемонстрував свою красиву добру волю для тих, хто й так ніколи за його партію не проголосує?".

"Думаю тут однозначно йшла підготовка на те, щоб цей закон ввести в силу. Готувалися, як я розумію до приїзду Путіна. Але тоді Литвин зірвав карти, але якісь обіцянки далі є, я думаю, це буде зроблено. Адже обіцянки перед Путіним поступово виконуються", - наголосив Чорновіл, згадавши угоду про зону вільної торгівлі з СНД.

Водночас політолог Вадим Карасьов запевняє, що Янукович може не підписати закон про мови.

"Янукович цей закон не буде відразу підписувати, він внесе зміни до нього, або відправить на доопрацювання парламенту з поправками своїми. Литвин повинен був підписати цей закон, щоб захисником української мови в остаточному варіанті залишався не Литвин, не опозиція, а саме Янукович, який повинен шукати компроміс між усіма частинами України, повинен стати захисником всіх українців, як російськомовних, так і україномовних", - висловив свою думку у коментарі ТСН.ua експерт.

Нагадаємо, 31 липня голова ВР Володимир Литвин підписав закон про основи державної мовної політики, що розширює застосування російської мови на регіональному рівні.

Повʼязані теми:

Наступна публікація