Луценко не має наміру поновлювати Сакварелідзе на посаді в Генпрокуратурі

Луценко не має наміру поновлювати Сакварелідзе на посаді в Генпрокуратурі

Фото: УНІАН

Генпрокурор назвав Сакварелідзе політиком.

Новопризначений генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що не має наміру поновлювати екс-заступника генпрокурора Давида Сакварелідзе на посаді. На думку Луценка, Сакварелідзе – "політик".

"По суті Давид політик, вибачте, політика в Генпрокуратурі може бути тільки одна, яка визначена в Конституції та інших законах України", - заявив Луценко.

Разом з тим, генпрокурор вважає, що Сакварелідзе може бути членом колегії Наглядової ради, передає Укрінформ.

Нагадаємо, 29 березня Верховна Рада проголосувала за відставку генпрокурора Віктора Шокіна. Таке рішення підтримали 289 нардепів.

Втім, перед відставкою, Шокін звільнив свого заступника Давида Сакварелідзе. Офіційною причиною звільнення назвали реорганізацію та ліквідацію посад, а також порушення їм (Сакварелідзе) правил прокурорської етики.

12 травня Верховна Рада України підтримала законопроект щодо кваліфікаційних вимог для генерального прокурора. Цим законопроектом передбачено, що на посаду генерального прокурора України може бути призначений громадянин України, який має вищу освіту та стаж роботи в галузі права, або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі не менше 5 років.  Раніше у відповідній статті йшлося про те, що ця особа повинна мати вищу юридичну освіту і стаж роботи в галузі права не менше 10 років.

Цього ж дня нардепи підтримали призначення лідера фракції  БПП у парламенті Юрія Луценка генеральним прокурором України. За нього віддали голос 264 депутати, утрималися - 16, не голосували - 33.

Від помічника депутата до генерального прокурора пройшов шлях Юрій Луценко

Від помічника депутата до  генерального прокурора пройшов шлях Юрій Луценко

Повʼязані теми:

Наступна публікація