Луценко скайпом оголосив підозру Януковичу

Луценко скайпом оголосив підозру Януковичу

Фото: Reuters

Генпрокурор зачитав підозру у Святошинському суді.

Сьогодні, 28 листопада, у приміщенні Святошинського суду на прямому зв'язку з ростовським судом, де нині перебуває Віктор Янукович, генпрокурор Юрій Луценко оголосив підозру у держзраді екс-президенту.

Як повідомив Луценко, в інший спосіб оголосити підозру не виходило, оскільки Янукович перебуває за кордоном та не з'являється на виклики прокуратури. Також підозру передали адвокатам екс-президента, які перебувають у Святошинському суді, та надіслали "за всіма відомими адресами у Росії".

Зазначимо, що перед початком промови генпрокурора в  суді була оголошена перерва на усунення технічних проблем зі скайп-зв'язком.

Текст підозри, зачитаної Луценком:

"Використовуючи право, я звертаюся до Януковича Віктора Федоровича. Як генеральний прокурор України Луценко Юрій Віталійович, я звертаюся до Януковича відповідно до вимог ст. 111, 278 та гл. 11 КПК 28 листопада  2016 року повідомляю, що ви, Янукович Віктор Федорович, підозрюєтесь у вчиненні державної зради, пособництві представникам влади РФ в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України та ведення агресивної війни, тобто злочинів, передбачених ч.1. ст.111, ч.5 ст.27, ч.3 ст.110, ч.5 ст.27, ч.2 ст. 437 КК України.

Враховуючи те, що Віктор Янукович перебуває за межами України, не прибуває на виклики, фактично переховуються від правоохоронних органів України, зміст підозри оголошується усно, а саме повідомлення про підозру сьогодні, годину назад, надіслане на всі відомі адреси проживання та останнього перебування Януковича, а також після закінчення мого виступу буде вручене адвокату останнього.

Вказане повідомлення про підозру складене мною, як прокурором, у кримінальному провадженні №42016000000001594, яке розслідується головною військовою прокуратурою. Відповідно до змісту повідомлення, Янукович Віктор Федорович підозрюється у тому, що 1 березня 2014 року, будучи громадянином України, перебуваючи у невстановленому місці на території РФ, діючи умисно в порушення вимог статей 1, 2, 65, 68, 132, 133, 134 Конституції України, зчинив державну зраду. А також з метою сприяння РФ та її представникам у порушення суверенітету та територіальної цілісності України, сподіваючись отримати підтримку та захист від представників влади РФ для подальшого тривалого проживання на території цієї країни та уникнення кримінальної відповідальності в Україні, дав уявлення про легітимність дій представників влади та службових осіб ЗС РФ, надання видимості законності та окупації підрозділами ЗСРФ території півострову Крим, усвідомлюючи явну протиправність власних дій, склав, підписав та звернувся з письмовою заявою до президента РФ Путіна з проханням використати ЗС цієї держави на території нашої країни. Чим надав іноземній державі, Російській Федерації, та її представникам допомогу в проведенні підривної діяльності проти України, а також сприяв представникам влади та службовим особам ЗС РФ у веденні агресивної війни проти України, та вчиненні умисних дій з метою зміни меж територій та державних кордонів України на порушення порядку, встановленого Конституцією України. Що призвело до тяжких наслідків у вигляді порушення суверенітету та територіальної цілісності України, а саме до окупації півострова Крим, а також заподіяння збитків державі Україна внаслідок втрати об'єктів державної власності на загальну суму понад 1 трлн 80 млрд грн".

Після оголошення підозри Луценко звернувся до Януковича, "як громадянин, а не посадовець". Дивіться звернення Луценка до екс-президента:

Як написав на своїй сторінці у Facebook радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, російські канали вимкнули трансляцію з суду, тільки-но почули початок виступу Луценка.

Зазначимо, сьогодні, 28 листопада, під час засідання у справі Євромайдану мають допитати через відеозв'язок позбавленного звання президента України Віктора Януковича.

Нагадаємо, у п'ятницю, 25 листопада відбулося судове засідання у справі розстрілів учасників Євромайдану, свідком в якій проходить Віктор Янукович. Проте близько 30 активістів з прапорами "Правого сектору" і організації "Вільні люди" заблокували виїзд обвинувачених беркутівців із СІЗО. Вони тримали у руках плакати з написами "Вбивць Небесної сотні за ґрати", "Кров Небесної сотні на ваших руках" і "Вбивці - в'язницю".

Повʼязані теми:

Наступна публікація