Люстрація завантажена на 99%. Підсумки для українських посадовців

Люстрація завантажена на 99%. Підсумки для українських посадовців

Фото: УНІАН

В уряді кажуть, що закон про очищення влади за два роки виявив як позитивні, так і негативні наслідки.

У Міністерстві юстиції України підрахували, що на 99% люстрація завершена. Протягом двох років дії відповідного закону було перевірено майже 700 тисяч чиновників та працівників держапарату, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Борці з корупцією нарікають, що в списку люстрованих опинилися надто мало осіб – 933. І він бути значно ширшим, якби державні органи не саботували процес, а парламентарі ретельніше виписували закони. "Вдалося відсторонити найбільшу кількість високопосадовців Януковича з уряду, Генпрокуратури, Адміністрації президента", - підсумовує один із авторів ініціативи нардеп Єгор Соболєв.

Випробування люстрацією: чи вдалося очистити українську владу від корупції

Випробування люстрацією: чи вдалося очистити українську владу від корупції

Невеликі цифри люстрованих в уряді пояснють просто – закон ухвалювали, щоб усунути найвищі чини. Лише 5-6 тисяч осіб підпадали під вказані критерії, і саме в цій частині закон спрацював добре: поплічники Януковича або втекли, або звільнилися. Люстрували лише тих, хто залишився. Всі вони тепер не зможуть обіймати свої посади 10 років.

Водночас люстрація тих, хто жив не на зарплату, провалилася. "Майнова люстрація була повністю знівельована ДФС. Люди, які не змогли пояснити своїх доходів – вони так і не потрапили до реєстру люстрованих осіб", - визнає начальник люстраційного департаменту Мін'юсту Тетяна Козаченко.

На руку зіграли і зміни в законі, які вписали перед ухваленням. Перевіряти мали лише самих держслужбовців і їхніх найближчих родичів. У більшості чиновників ті виявилися скромними та бідними. "Люстровані лише кількасот невеличких посадовців, ні в чому не винуватих. Їх для статистики люстрували", - упевнений Соболєв.

Є запитання і до люстрації радянських силовиків. У СБУ, наприклад, виявили лише 50 колишніх працівників КДБ. При цьому перевірити правдивість цієї інформації громадські активісти не можуть, бо ця інформація – закрита. Так само неефективним виявився закон про очищення влади і стосовно суддів: із 70 подань на звільнення задовольнили лише одне. Але й те заблоковане, оскільки нині Конституційний суд розглядає відповідність закону про очищення влади нормам Конституції. "В судовій сфері найбільший провал, тому що судді самі судять про себе і судді здатні заблокувати рішення щодо себе", - констатує співініціатор громадського руху "Чесно" Тарас Шевченко

Кореспондент ТСН Олександр Романюк

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Люстрація від Зеленського
Наступна публікація