"Маленька перемога" і скарги на прокурорську зарплату. Як депутати відреагували на відставку Шокіна

"Маленька перемога" і скарги на прокурорську зарплату. Як депутати відреагували на відставку Шокіна

Віктор Шокін / Фото: УНІАН

Народні обранці планують тепер взятися за тих, хто "прикривав" очільника ГПУ на цій посаді.

289 народних депутатів сьогодні вирішили підтримати відставку генерального прокурора України Віктора Шокіна.Українські політики вже прокоментували цю подію у соцмережах.

 

Так, народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Мустафа Найєм назвав це голосування "маленькою, але болісною перемогою". Він також наголосив, що не відчуває відповідальності за діяльність Шокіна, оскільки не голосував за його призначення і послідовно критикував через низку справ, зокрема за втечу Андрія Клюєва та "діамантових прокурорів".

Крім того, Найєм наголосив, що "останній акорд" Шокіна у вигляді звільнення Давіда Сакварелідзе не був ухвалений без погодження з Петром Порошенком. 

Маленькая, но мучительная победа. Верховная рада Украины приняла отставку Генерального прокурора Виктора Шокина 289 голо...

Posted by Mustafa Nayyem on Tuesday, March 29, 2016

Він також звернувся до прокурора ГПУ Владислава Куценка, який переконував, що в Ради не має голосів для відставки Шокіна.

Звільнення Шокіна прокоментував і лідер фракції "Самопоміч" Олег БерезюкЗа його словами, всі інші фракції проголосували за призначення Віктора Шокіна генеральним прокурором, а тепер "ті самі люди з апломбом голосують в протилежний бік".

Березюк висловив переконання, що заява генпрокурора не є його ініціативою, оскільки "Шокін є ніхто, це є така собі гаєчка в системі олігархічного управління".

Водночас депутат від "Самопомочі" Єгор Соболєв заявляє, що після звільнення Шокіна потрібно "вигнати тих, хто його поставив і прикривав", а це, на думку народного обранця, передусім президент. 

Шокіна вигнали.Тепер треба вигнати тих, хто його поставив і прикривав.Насамперед, Петра Порошенка.І обов'язково зм...

Posted by Єгор Соболєв on Tuesday, March 29, 2016

Борислав Береза поскаржився, що Рада за "старою традицією" не заслухала звіт відправленого у відставку. На його думку, запитання до генпрокурора могли бути дуже цікавими, як і його відповіді.

Эра Виктора Шокина в Генпрокуратуре закончилась. ВРУ отправила его в отставку и по старой традиции не заслушала отчет от...

Posted by Борислав Береза on Tuesday, March 29, 2016

Нардепу від "Радикальної партії " Ігорю Мосійчуку не вдалося за "іронією долі" підтримати відставку Шокіна, оскільки в нього "заїло кнопки". Як відомо, у вересні Рада проголосувала за притягнення до кримінальної відповідальності і арешт Мосійчука після того, як саме Шокін у залі парламенту показав відео, на якому депутат нібито вимагає і отримує хабар.

Повний звіздєц. Іронія долі. В мене заїло кнопки. Не знаю, що це технічна помилка чи чиясь зумисна дія але за відставку ...

Posted by Ігор Мосійчук on Tuesday, March 29, 2016
 

Опять 25. У Мосейчука не спрацювала кнопка при голосуванні за відставку Шокіна. Минулого разу у мене там же не спрацюв пульт при голосуванні за відставку Яценюка.

Posted by Igor Lutsenko on Tuesday, March 29, 2016

Частина депутатів задумалася над тим, хто ж тепер посяде крісло генпрокурора. Парламентар з "Народного фронту" Антон Геращенко побоюється, що президент може піддатися спокусі призначити залежного і керованого очільника ГПУ.

Виктор Шокин отправления отставку 289 голосами. Я голосовал За. Теперь самый главный вопрос - кто будущий Генеральн...

Posted by Антон Геращенко on Tuesday, March 29, 2016

Володимир Ар'єв від "БПП" вважає, що поки існує чинна прокурорська система, будь-який голова відомства приречений. Зокрема, він переконаний, що ситуацію врятує підвищення зарплат.

Шокіна звільнили. Але чи питання суто в генпрокурорі (третього за два роки пішли)? Поки існує ця прокурорська система, б...

Posted by Volodymyr Ariev on Tuesday, March 29, 2016

Водночас у Сполучених Штатах Америки привітали рішення парламенту про надання згоди на звільнення Віктора Шокіна з посади генерального прокурора України. Про це посол США в Україні Джеффрі Пайєтт сказав під час публічної дискусії у Києві на тему: "США для України: партнер, патрон чи союзник?", передає УНІАН.

"Неважливо, скільки допомоги міжнародне співтовариство надає Україні, неважливо, скільки коштів і технічної підтримки Україна отримує — Україна стоїть перед викликом подолання корупції. Тому сьогоднішню подію в Раді зі звільнення дискредитованого генпрокурора ми вітаємо", - сказав Пайєтт. 

Він вважає, що важливо призначити нового генерального прокурора, який має бути незалежним професіоналом.

"Що стосується Шокіна, важливим питанням зараз є визначити його наступника, того, хто зможе вибудувати довіру народу України до Генпрокуратури", - сказав посол.

"Головне завдання - визначити лідера, який буде відданий принципам реформ, і пан Шокін явно не є цим лідером, і добре, що він піде", - додав Пайєтт.

Сьогодні, 29 березня, народні депутати України підтримали рішення відправити генерального прокурора Віктора Шокіна у відставку. За відповідне рішення проголосували 289 нардепів, виступили проти - 6, утрималися - 4 нардепи, не голосували - 40.

Повʼязані теми:

Наступна публікація