Мартиненка з третьої спроби позбавили мандата депутата

Мартиненка з третьої спроби позбавили мандата депутата

Микола Мартиненко залишився без крісла в Раді / Фото: УНІАН

За проголосували 228 нардепів.

Верховна Рада ухвалила рішення про позбавлення депутатського мандата представника фракції "Народний фронт" Миколи Мартиненка.

За таке рішення проголосувало 228 народних обранців. 

Верховній Раді знадобилось три голосування, щоб ухвалити рішення. Перша спроба - 225 голосів "за", друге голосування набрало лише 220 голосів. 

Після цього Мартиненко ще раз попросив парламент підтримати його рішення. "Я ухвалив це рішення, оскільки не хочу допустити політичної дестабілізації шляхом відставки прозахідного уряду, дострокових виборів і реваншу", - заявив політик із парламентської трибуни. 

За його словами, на кампанію з його дискредитації витрачено понад 10 млн доларів. "Рано чи пізно ми дізнаємося імена організатора, замовників і виконавців цієї кампанії", - сказав Микола Мартиненко.

Нагадаємо, народний депутат від фракції "Блоку Петра Порошенка" Сергій Лещенко на підставі отриманих документів повідомив, що проти Мартиненка порушена кримінальна справа у Швейцарії. Серед документів є і текст запиту від 31 березня 2015 року віце-прокурора Швейцарської Конфедерації Урса Келі на ім'я глави ГПУ Віктора Шокіна з проханням допомогти в розслідуванні швейцарської справи Мартиненка.

Згідно із документами, панамська компанія Миколи Мартиненка Bradcrest Investments нібито отримувала на свій рахунок комісію від контракту між державною компанією "Енергоатом" і чеським заводом Skoda в розмірі 15-20% від постачань устаткування на атомні електростанції.

За даними Сергія Лещенка, контракт був укладений ще в 2008 році. Компанія політика повинна була "просувати продаж і послуги Skoda на українському ринку". При цьому, комісійні Bradcrest отримувала як компенсацію за підписані та реалізовані контракти.

"При цьому Мартиненко всі ці роки був головою комітету з питань енергетики Верховної Ради, а також неформальним куратором "Енергоатому" на найвищому державному рівні", - стверджував нардеп пропрезидентської фракції.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація