Матіос не виключає передачу ГРУшників в РФ для відбуття покарання

Матіос не виключає передачу ГРУшників в РФ для відбуття покарання

Питання про екстрадицію можна буде озвучувати, якщо буде відповідне звернення від російської сторони / Фото: Reuters

Хоча військові прокурори не мають прямого відношення до питань обміну полоненими.

Російських військових Алєксандра Алєксандрова і Євгєнія Єрофєєва можуть передати в Росію для відбуття покарання, яке встановить український суд.

Про це заявив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос в ефірі Громадського.

"За міжнародними правовими угодами, які ратифікували багато держав, в тому числі Росія, можливий варіант відбуття покарання громадян інших країн у плані екстрадиційного обміну на території власної держави. Тобто, держава, громадяни якої вчинили злочин на території України, може прийняти своїх громадян і за українським вироком повинна забезпечити відбуття ними покарання", – наголосив він.

Питання про екстрадицію можна буде озвучувати, якщо буде відповідне звернення від російської сторони.

Матіос зауважив, що військові прокурори не мають прямого відношення до переговорного процесу в питаннях обміну полоненими.

Спецназівці були затримані 16 травня біля міста Щастя Луганської області. Під час перестрілки з українськими військовими був вбитий боєць 92-ї бригади ЗСУ Вадим Пугачов, а Олександр Александров та Євген Єрофєєв отримали поранення, після чого потрапили в полон. Їх перевезли до Києва, де їм зробили операції.

Російських військових в Україні звинувачують в участі в терористичній організації. Наразі Александров перебуває у лікарні, а Єрофєєва перевели в СІЗО. В СБУ заявили, що затримані ГРУшники обміну не підлягають і постануть перед судом.

Під час допитів полонені військові наполягали на тому, що є чинними бійцями спецназу ГРУ Росії і виконували завдання Міноборони РФ, проте вже на суді від цих свідчень відхрестились. 

Про можливість обміну ГРУшників на Надію Савченко багато говорили і вище керівництво двох держав, і захист полоненої. Востаннє обміну в рамках "всіх на всіх" попросила російська омбудсвумен.

Віра Савченко сподівається, що її сестру обміняють на російських ГРУшників

Віра Савченко сподівається, що її сестру обміняють на російських ГРУшників

Повʼязані теми:

Наступна публікація