Постпред Єльченко назвав несподівану причину прихильності майбутнього генсека ООН до України

Постпред Єльченко назвав несподівану причину прихильності майбутнього генсека ООН до України

Антоніо Гутерреш / Фото: Reuters

ООН може очолити Антоніо Гутерреш із Португалії, де чимало українських заробітчан.

Україна матиме більшу підтримку від ООН за керівництва потенційно майбутнього генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй Антоніо Гутерреша. Він має найбільші шанси очолити цю структуру – 6 жовтня Рада безпеки ООН одностайно підтримала його кандидатуру та рекомендувала Генеральній асамблеї ООН призначити на посаду саме Гутерреша.

Він – колишній прем'єр-міністр Португалії (1995-2002). Упродовж десяти років (2005-2015) був Верховним комісаром ООН у справах біженців.

Про те, що Гутерреш буде більш прихильним до Києва, ніж нинішній генсек ООН Пан Гі Мун, в ефірі "Голосу Америки" сказав постійний представник України в ООН Володимир Єльченко.

"Україна сподівається, що саме Антоніо Гутерреш зможе повернути керівникові ООН ті лідерські якості, яких так не вистачало в останні роки. У тому числі і щодо ситуації на Сході України, в Криму. Під яким би тиском усіляких факторів не був генсек ООН, я впевнений, що Антоніо Гутерреш зможе бути вище за цей тиск і висловлювати дійсно свою щиру думку про те, що він думає. Це він доводив, коли 10 років був Верховним комісаром ООН у справах біженців. Ну, і звичайно, коли був прем'єр-міністром Португалії. Ми добре його знаємо, він користувався нашими симпатіями від самого початку, всі шість раундів голосування. Ми дуже задоволені таким рішенням. А Генеральна асамблея на початку наступного тижня, це вже формальність, обере його на цю посаду", – сказав Єльченко.

Постпред говорить, що неодноразово зустрічався з Гутеррешем щодо ситуації в Україні. Також були кілька зустрічей і з президентом України Петром Порошенком, міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, прем'єр-міністром.

"На всіх цих зустрічах він уважно вислуховував усі наші аргументи і його реакція була дуже до нас прихильна. Він прекрасно розуміє, що відбувається. Все-таки ще треба зважити на те, що Португалія є доволі близькою до нас країною. Ми знаємо, що це, мабуть, у Європі найбільш прихильна країна до українців. Недарма там стільки українців працюють. І, до речі, у самого Гутерреша, як він сам сказав, майже у кожного його знайомого чи родича є українці в сім'ях. Так що він добре знає українців і Україну. Я думаю, що він буде добре розумітися в наших питаннях", – сказав Єльченко.

Повʼязані теми:

Наступна публікація