Медведєву здалося, що бойові дії на Донбасі "практично припинилися"

Медведєву здалося, що бойові дії на Донбасі "практично припинилися"

Фото: Reuters

Російський прем'єр вимагає від України виконувати Мінські угоди.

Глава російського уряду Дмитро Медведєв вважає, що бойові дії на сході України практично припинені і тепер київська влада повинна зайнятися політичним і юридичним вирішенням конфлікту.

Про це Медведєв заявив в інтерв'ю Euronews.

"Найголовніше - що практично припинені бойові дії. Ну, на жаль, іноді там щось відбувається, але це все-таки нечасто. Зараз найважливішим є політичне і юридичне рішення тих завдань, які випливають з Мінських угод. Хто за це відповідає? Ну, звичайно, Україна!", - сказав він.

На думку російського прем'єра, сепаратисти значну частину взятих в Мінську зобов'язань виконали. Тепер черга Києва вирішити політичні питання, які випливають з угод, вважає голова уряду РФ.

"Якщо Україна вважає південний схід частиною своєї території, це їх правове поле, це їх компетенція, це їх повноваження. Це повноваження президента, парламенту і уряду України", - сказав Медведєв.

Росія назвала війну на Донбасі “громадянською” на конференції в Мюнхені

Росія назвала війну на Донбасі “громадянською” на конференції в Мюнхені

Зазначимо, що насправді ситуація в зоні проведення АТО продовжує загострюватися, не зважаючи на пропозиції представника Росії в Трьохсторонній контактній групі на переговорах в Мінську Бориса Гризлова про повне припинення вогню. Щодня в штабі АТО повідомляють про десятки обстрілів, які терористи ведуть по позиціях військових.

Так, 13 лютого бойовики 69 разів відкривали вогонь по позиціях українських військових, 12 лютого - 67 разів, 11 лютого - 53 рази, 10 лютого - 50 разів. Вони застосовують 82-мм та 120-мм міномети, танки, гранатомети, зенітні установки та озброєння БМП. Особливо зухвалим актом став навмисний обстріл 16 січня автомобіля Спеціальної Моніторингової Місії (СММ) ОБСЄ.

МЗС України у своїй заяві поклало всю відповідальність за ситуацію на Донбасі на Росію, яка ретельно керує діями бойовиків.

Українська розвідка попереджає про можливість наступу бойовиків

Українська розвідка попереджає про можливість наступу бойовиків

Нагадаємо, що  у Кремлі розкритикували проект конституційних змін щодо децентралізації в Україні, одразу ж після того, як президент України представив його громадськості в липні 2015 року. За словами прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова, передбачені проектом зміни суперечать Мінським угодам. Своєю чергою, глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що Конституція України має узгоджуватися з донецькими та луганськими бойовиками. Він також означив як порушення розроблення змін до Конституції України спільно з Венеціанською комісією, зауваживши, що співпраця з ВК не передбачена Мінськими угодами.

У серпні глава Володимир Путін у розмові з європейськими лідерами зазначив, що конституційну реформу українська влада має погоджувати з бойовиками "ДНР" та "ЛНР".

Ватажки псевдореспублік також відреагували на проправки. На їхню думку, зміни передбачають не децентралізацію, а централізацію влади та суперечать домовленостям у Мінську.

У січні 2016 року  Путін заявив про відмову повернути Україні контроль за українсько-російським кордоном на Донбасі до внесення змін у Конституцію. За його словами, в Мінських угодах прописано, що відновлення повного контролю за державною межею здійснюється за умов проведення конституційної реформи.

Коментуючи пропозицію Петра Порошенка створити нову дорожню карту для виконання сторонами Мінських домовленостей  представник Росії в тристоронній контактній групі Борис Гризлов зазначив, що Україна не погодила з бойовиками і не прийняла поправки в Конституцію і в закон про Особливий статус Донбасу. Без цього, за його словами, реалізувати інші пункти Мінських угод неможливо.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація