Мільярдний кредит та подовження санкцій проти РФ. Основні тези перемовин Порошенка та Дуди в Києві

Мільярдний кредит та подовження санкцій проти РФ. Основні тези перемовин Порошенка та Дуди в Києві

Президенти Польщі та України вперше зустрілися в Києві / Фото: Reuters

Президенти Польщі та України зустрілися тет-а -тет.

15 грудня Президент України Петро Порошенко провів зустріч із главою Польщі Анджеєм Дудою, який вперше прибув до України з офіційним візитом.

Варто зазначити, що ця зустріч була дуже очікуваною для українців. На прес-конференції президент Польщі Анджей Дуда підкреслив важливість збереження добрих стосунків між країнами.

Президенти двох країн після перемовин тет-а-тет домовилися, що Україна і Польща розвиватимуть співпрацю в галузі безпеки та оборони. Вже наступного року українські військові візьмуть участь у навчаннях "Щит", які пройдуть на території Польщі. Також очільники держав визначили міжнародний механізм деокупації Криму. 

Президенти обговорили і питання санкцій проти РФ.

"Першим кроком до миру в Україні є повна імплементація мінських угод. Однак, на жаль, поки ніщо не вказує на те, що вони будуть виконані до 31 грудня. Відтак і політика санкцій ЄС щодо Росії має бути утримана. ЄС не повинен відходити від політики санкцій, доки мінські угоди не будуть виконані", - сказав Дуда.

При цьому президент Польщі висловив сподівання, що санкції будуть подовжені. 

Крім того, Дуда запросив Україну взяти участь в наступному саміті НАТО. Він додав, що вірить у те, що співпраця України з безпековими організаціями принесе мир і безпеку у Європу.

"Варшава у 2016 році приймає саміт НАТО. Ми виступаємо за присутність України на ньому. Я постараюсь, щоб Україні було місце при столі", - заявив Дуда.

Порошенко своєю чергою зазначив, що польсько-литовсько-українська бригада є зразком співпраці українських військових з арміями НАТО. 

"Це координація зусиль наших збройних сил, налагодження ефективної взаємодії з військами НАТО і розповсюдження унікального досвіду наших військ по протистоянню агресії Росії", - сказав Порошенко.

Президент Польщі Дуда прибув із офіційним візитом до Києва

Президент Польщі Дуда прибув із офіційним візитом до Києва

Водночас стало відомо, що Польща допоможе українцям із експортом продукції до ЄС, а також надаcть Україні 100 млн євро кредитної допомоги для прикордонних проектів. Сторони домовилися і про відкриття кредитної лінії на суму в 1 мільярд євро. "Це буде сприяти торговельному обороту України та Польщі", - зазначив Дуда.

Та не у всіх питаннях глави держав дійшли згоди. Петро Порошенко пожартував, що "Єдине питання, де ми не знайшли порозуміння: хто вийде з групи Євро-2016 по футболу".

Президент Польщі також проведе переговори з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком і спікером парламенту Володимиром Гройсманом. На завершення візиту польський політик зустрінеться з українськими студентами і представниками польської діаспори.

Повʼязані теми:

Наступна публікація