Меркель на зустрічі з Порошенком: Це не те, про що ми домовлялися в Мінську

Меркель на зустрічі з Порошенком: Це не те, про що ми домовлялися в Мінську

Меркель і Порошенко обсудили ситуацію на Донбасі / Фото: Reuters

Канцлер ФРН не бачить підстав для зняття санкцій з РФ.

Формат "нормандської четвірки" залишається єдино можливим варіантом сприяти вирішенню конфлікту на Донбасі. Це підтвердили під час своєї зустрічі в Берліні президент України Петро Порошенко та канцлер Німеччини Ангела Меркель, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Разом із тим Меркель заявила, що Росія не дотримала слова і не зупинила бойових дій у східноукраїнському регіоні. Заблокованим для спостерігачів ОБСЄ залишається й українсько-російський кордон на ділянці, суміжній з окупованими територіями. Тому про зняття санкцій мови немає.

"Минув майже рік з Мінських домовленостей, які досі не принесли тривалого і сталого припинення вогню. А це ж головна умова Мінських домовленостей! Зараз військові дії не такі інтенсивні, як раніше, але це не те, про що ми домовлялися в Мінську", - наголосила канцлер ФРН.

Український лідер пояснив це тим, що Кремлю вигідно тримати існуючий стан справ і тиснути на Київ загрозою посилення війни.

"Російські військові не зацікавлені в мирі та стабільності на Донбасі. Для Росії конфлікт на Донбасі – це можливість утримувати нестабільність в Україні. Через це в Україні немає довіри до росіян. Ми не знаємо, чи буде наша наступна одностороння ініціатива прийнята", - зізнався Порошенко.

Експерти твердять, що санкції проти РФ можуть бути навіть посилені. Йдеться про можливе згортання проекту "Північний потік-2".

Натомість Україні Меркель пообіцяла економічну та фінансову підтримку від Німеччини.

Нагадаємо 30 грудня, відбулися перемовини лідерів так званої нормандської четвірки - України, Росії, Франції та Німеччини - у телефонному режимі. Співрозмовники домовилися про необхідність повного припинення вогню. Український президент запропонував розгорнути на території окупованих районів Донбасу спеціальну місію Євросоюзу з дотримання миру в рамках Спільної політики безпеки та оборони ЄС.

1 лютого, у Берліні президент України Петро Порошенко провів зустріч із канцлером Німеччини Ангелою Меркель. На ній, серед іншого, глава української держави акцентував на невиконанні Росією мінських угод у частині звільнення полонених. "Бойовики, яких підтримує Росія, продовжують утримувати в абсолютно нелюдських умовах 140 військових і цивільних, включаючи журналістів і волонтерів", - сказав Порошенко.

Кореспондент ТСН Євгенія Руденко

Меркель не бачить передумов для зняття санкцій з Росії

Меркель не бачить передумов для зняття санкцій з Росії

Повʼязані теми:

Наступна публікація