"Мертва тиша" Генпрокуратури. Касько нагадав про всі справи "діамантових прокурорів"

"Мертва тиша" Генпрокуратури. Касько нагадав про всі справи "діамантових прокурорів"

Віталій Касько / Фото: УНІАН

Перелік він оприлюднив у соцмережі.  

Екс-заступник генпрокура Віталій Касько перед наступним судовим засіданням щодо "діамантових прокурорів" вирішив нагадати про справи, які він з колегами із Генеральної інспекції розслідував до звільнення.

Список він оприлюднив у Facebook.

1. "Сміттєва" справа

Касько зазначив, що йдеться про кримінальне провадження за підозрою колишнього заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця, "того самого, який був персональним "діловодом" Шокіна", у вимаганні коштів (до 80 тис. грн. щомісячно) з власника сміттєвого бізнесу – компанії "Ніколсан".

"Є докази, що в подальшому Корнієць доклався і до "віджимання" цього бізнесу", - зауважив екс-заступник генпрокурора.

Він додав, що справу безпідставно закривали за вказівкою "когось із керівництва" ГПУ, а "Шокін зі зрозумілих тепер причин відмовлявся скасувати постанову про закриття".

Водночас Касько зауважив, що справу вдалося зрушити з місця. 

"Підозру Корнійцю було оголошено у лютому 2016 року, після чого у мене забрали всі повноваження керувати слідством Генінспекції. Справа мала піти до суду протягом максимум двох тижнів. Минуло вже більше двох місяців. Чому її ховає нинішнє керівництво ГПУ і за чиєю вказівкою – питання риторичне", - написав він.

2. "Діамантова" справа

Касько нагадав про діаманти у "скромного" прокурора Корнійця".

"Саме діаманти привели нас до чергового злочину – викрадення слідчими та прокурорами речових доказів з іншого кримінального провадження. Коштовності були в специфічній упаковці, з помітками підприємства, з якого їх вилучили під час обшуку декілька років тому", - зазначив колишній заступник Шокіна.

"Можливо, розслідування цієї справи зупинилось тому, що речові докази зникли з-під носу Подільської міліції саме тоді, коли прокуратуру Подільського району Києва очолював нинішній в.о. Генпрокурора Севрук? Знову прикрий збіг обставин? Не думаю", - написав він.

3. "Сімейна" справа або "стежте за руками"

Касько нагадує, що були порушені кримінальні провадження щодо "незаконного збагачення "діамантових прокурорів".

Під час слідства, за його словами, було встановлено, що понад 140.000 фунтів ($ 200.000) – вартість навчання доньки "діамантового прокурора" Анастасії Корнієць у Лондоні у 2011-2014 роках – сплачено офшорною компанією.

"Номінальним її директором був Ерік Ванагельс (відомий в Україні за аферою з "вишками Бойка"). Чому прокуратура мовчить? Чому жодних подальших запитів за кордон не направлено? Очевидно, що й ці провадження також хочуть спустити на гальмах. Нинішньому керівництву ГПУ не хочеться, щоби про "прокурорські офшори" дізналося суспільство, бо серед фігурантів можуть з'явитися інші знайомі прізвища", - зазначив Касько.

 

Нагадаємо, Віталія Каська підозрюють в шахрайстві і підробці документів. На думку слідчих, він нібито отримав дві службові квартири, а потім їх приватизував. Також його підозрюють у перевищенні службових повноважень. Сам Касько кримінальні провадження називає помстою за розслідування справи діамантових прокурорів.

14 квітня суд відхилив клопотання ГПУ про арешт колишнього заступника генпрокурора Віктора Шокіна.

Водночас Національне антикорупційне бюро України не знайшло складу злочину в кримінальній справі ГПУ про службове житло Каська.

Також йому вручили повістку на допити у справі щодо позовів екс-президента Віктора Януковича в Європейський суд проти України й щодо розслідування злочинів на Майдані.

Касько заявляв, що Шокін нібито обіцяв знищити всіх, хто зазіхнув на його "прокурорську сім'ю".

Повʼязані теми:

Наступна публікація