Мін'юст України передав Росії документи на екстрадицію політв'язня Виговського - адвокат

Мін'юст України передав Росії документи на екстрадицію політв'язня Виговського - адвокат

Мін'юст України передав Росії документи на екстрадицію політв'язня Виговського - адвокат

Українець, засуджений за шпигунство, віздначив день народження в одиночній камері.

Міністертво юстиції України передало російській стороні документи для екстрадиції ув'язненого у Росії українця Валентина Виговського.

Про це в ефірі Громадського сказав адвокат політв'язня Роман Титикало.

"Фактично затримання є політичним, тому рішення може відбутися в політичній площині, оскільки є вирок суду, обласного Московського, є рішення апеляційного суду, подана касаційна скарга. Сумнівів, яким буде рішення касаційної інстанції теж немає", – сказав адвокат.

Як ідеться у сюжеті ТСН.19.30, Валентин Виговський потрапив до Росії 2014-го, українця звинуватили у шпигунстві. Він начебто збирав інформацію про військові літаки російського виробництва. Справа мала гриф "цілком таємно", а суд проходив у закритому режимі.

"Виговського звинувачують, що він шпигував сам на себе. Він не мав контактів з іноземними спецслужбами, але сподівався потім цю інформацію продати. Інвестував свої гроші, щоб її купити. Такий шпигунський стартап", - іронізує ще один адвокат Ілля Новіков.

Новіков пояснює безглуздість та надуманість усіх звинувачень. Проте підозрюваний визнав свою провину, тому адвокати не дають жодних шансів витягти засудженого українця юридичними методами.

"Вирішення питання мені видається таким, як у випадку з Афанасьєвим, Солошенком, Савченко. Тільки обмін, тільки домовленості", - каже адвокат.

Батьки Валентина спілкуються із ним переважно листуванням. Припускають, що більшість листів не проходять через цензуру спецслужб. Проте, переконані, що їхнього сина вербували працювати на користь Росії, але він не погодився.

"Стосовного того, що мені довелося пережити… Два рази я думав, що мене вб'ють. Принаймні, все так виглядало. І аби все це пережити без психологічних наслідків, треба мати сталеву психіку. Та ще й самі знаєте, що я їм сказав всю правду-матку, думав, все одно кокнуть. Насправді було не смішно і дуже важко. Представники ФСБ - це бандити, тільки з державним мандатом", - писав Виговський в одному з листів.

Валентина Виговського засудили на 11 років суворого режиму. Своє 33-річчя український в'язень святкує в камері-одиночці в Кіровській області. Родичі посилають йому символічні листи у вигляді паперових літачків і закликають допомогти звільнити ще одного політв'язня Кремля.

Засудженого в Росії українця Вигівського можна визволити лише за схемою Савченко

Засудженого в Росії українця Вигівського можна визволити лише за схемою Савченко

Повʼязані теми:

Наступна публікація