Мін'юст заборонив символіку Соцпартії

Мін'юст заборонив символіку Соцпартії

Фото: УНІАН

Символіка партії не пройшла декомунізацію.

У рамках закону про декомунізацію символіка Соціалістичної партії України визнана такою, що не відповідає законодавству.

Про це йдеться в оприлюдненому на сайті Мін'юсту напередодні, 21 квітня, наказі міністра юстиції Павла Петренка від 12 квітня.

"Визнати, що символіка Соціалістичної партії України не відповідає частині першій статті 4 Закону України" Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки ", - йдеться в наказі.

Як зазначається, емблемою СПУ є розкрита книга, права половина якої перекрита молотом і серпом, у якій бронзовою фарбою вписано пшеничний колос. Це зображення опоясує напис "Соціалістична партія України", розділений п'ятикутною зірочкою.

До того ж на прапорі партії також розміщується зображення молота і пшеничного колоса, стилізованого у формі серпа.

У висновку геральдично-вексилологічної експертизи наголошується, що "емблема Соціалістичної партії України і її прапор містять атрибути "серп і молот", використані і за змістом, і за формою у значенні ідеологічного символу, аналогічного тому, що вживався комуністичним тоталітарним режимом у період СРСР, композиційне вирішення та колористика символів СПУ також аналогічні радянським".

"Тому і емблема, і прапор СПУ однозначно потрапляють під дію Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в України та заборону пропаганди їхньої символіки" й не можуть надалі використовуватися у такому вигляді", - підсумували у комісії.

Водночас у назві та статуті партії комісія не знайшла порушень.

Нагадаємо, Рада офіційно заборонила пропаганду комунізму і нацизму в Україні. Згідно з прийнятим законом, вся символіка та пропаганда нацизму, націонал-соціалізму, цих цінностей, будь-яка діяльність нацистських, фашистських угруповань в Україні заборонені.

Раніше в Україні офіційно заборонили КПУ. Мін'юст позбавив комуністів права брати участь у виборах.

Повʼязані теми:

Наступна публікація