Міністрам-"іноземцям" прогнозують відставку, самі "варяги" - ліквідацію корумпованих міністерств

Міністрам-"іноземцям" прогнозують відставку, самі "варяги" - ліквідацію корумпованих міністерств

Міністри-"іноземці" намагаються побороти корупцію та бюрократизм у відомствах / Фото: УНІАН

Західний світ вимагає від Києва негайних реформ, без яких не буде фінансової допомоги.

Західний світ вимагає від України негайних реформ та подолання корупції. Якщо цього не буде, то не буде й фінансової допомоги.

Про це вже абсолютно однозначно заявили прем'єру Яценюку і цього тижня у Брюселі - на першому засіданні спільної Ради асоціації з ЄС. Що європейці не бачать поки що реального руху до реформ, свідчить ситуація з МВФ. Місія фонду, що могла дати добро на черговий кредит ще до кінця цього року, сказала лише, що економічні бачення нової команди їй подобається. Але розмови про позику перенесли на початок року наступного. Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

МВФ в очікуванні реформ переніс фінансову допомогу Україні на наступний рік

МВФ в очікуванні реформ переніс фінансову допомогу Україні на наступний рік

Тим часом міністри-іноземці, від яких насамперед чекають реформ, наштовхуються на настільки серйозну протидію, що дехто з них може покинути Кабінет міністрів.

Українські чиновники кажуть, що без грошей провести зміни не можливо. Натомість європейці вже вимагають - реформи спочатку.

"Так, ми зменшуємо бюджетні витрати. Так, ми оптимізуємо мережу. Ми робимо все, що в наших силах. Але ми без зовнішньої допомоги не впораємося. І ця допомога вираховується в десятках мільярдів", - зазначає прем'єр Арсеній Яценюк.

21 березня цього року українські очільники підписали Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Європа сподівається на подальші зміни. Минуло дев'ять місяців, але "дитя" в українських реформаторів досі так і не народилося. Європа не бачить поступу українських реформ. Не бачить боротьби з корупцією. Все, що бачить Європа, - спроби вчергове розповісти про агресію Москви та отримати черговий кредит.

"На виборах український уряд отримав чіткий мандат змінити країну і реально змінити життя українців. Це наша спільна мета і спільний інтерес", - наголосила представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні.

Це - одна з кількох відповідей. Все, що отримав Яценюк у понеділок, - м'яка чи жорстка версія ділової пропозиції: вранці реформи - ввечері кредити. По-іншому вже не домовлятимуться.

Утім у Києві вважають, що таким чином єврочиновники намагаються виправдати своє небажання насправді виділяти гроші на подолання української кризи. Що ж насправді відбувається, ми вирішили перевірити самі. На прикладі одного з найрадикальніших майданчиків уряду.

Міністерство охорони здоров'я вже три тижні - з новим міністром. Перший тиждень ми говорили про його плани. Другий - раділи його аскетичності та працездатності. На третій - почали шукати відповідь на просте питання: коли почнуться справжні реформи. Відповіді поки немає. Одразу після призначення Олександру Квіташвілі пообіцяли, що він зможе привести в МОЗ власну команду.

Минуло три тижні. Радник міністра Володимир Курпіта - один з небагатьох у цих стінах, хто не приховує, що Квіташвілі змушують до компромісів.

"Для виконання реформи потрібно дві речі: мати програму і мати команду. Програма в міністра є, він про неї говорить. Питання формування команди, напевно, лежить поза компетенцією міністра на цей момент. Є певні люди, які не дозволяють йому створити цю команду", - підкреслює радник міністра Володимир Курпіта.

Без команди він там, у міністерському кабінеті, - сам. "Весільний генерал", накази якого можна саботувати. Квіташвілі підібрав людей, які мали стати його заступниками - громадські активісти, борці з корупцією. В одному з офісів у центрі Києва розташоване фактично його тіньове міністерство.

Ольга Стефанишина - директор великої пацієнтської організації. Саме вона півроку тому організовувала роботу експертної ради із розробки медичної реформи. Одним із експертів був сьогоднішній міністр Квіташвілі. Тепер Ольга в розпачі.

"Далі ми будемо спостерігати, на жаль, ситуацію "Олег Мусій номер 2". Кілька місяців він буде намагатися щось зробити. А потім, я думаю, у нього опустяться руки. І він зіллється з тією системою, в якій він працює", - говорить Ольга Стефанишина.

Міністрові не дають працювати ті ж персони та організації, що кликали його на роботу і обіцяли розв'язати руки. Адміністрація президента та Кабмін і досі б'ються за кожен портфель, кожне крісло і кожну посаду.

За останньою інформацією, крісла заступників міністра охорони здоров'я всупереч обіцянкам уже розділені між людьми Порошенка і Яценюка.

Народний депутат і адвокат Олександра Павленко пройшла в парламент із "Блоком Петра Порошенка". Хоча до цього захищала Тігіпка і вела справи Ахметова. За чутками, в п'ятницю Олександра вже приходила в МОЗ – оформлювати документи.

Ще один імовірний кандидат на портфель заступника міністра – Віктор Лисак. Він працював заступником міністра в одного з найскандальніших очільників цього відомства – Зиновія Митника. Віктор Лисак займався найважливішою для корупційних кланів роботою – керував тендерними закупівлями міністерства.

Уже зараз робота міністерства більше схожа на організовану протидію спробам Квіташвілі змінити ситуацію. Листи, що надходять міністру з міжнародних організацій і позбавляють тендерних "королів" грошей, у дивний спосіб зникають, не знайшовши адресата. А сама можливість зустрітись з міністром, за чутками, непогано продається.

Подібна ситуація – не лише в МОЗі. У Міністерстві фінансів, за нашою інформацією, робота міністра Наталії Яресько наштовхується на прямий саботаж.

Міністр економічного розвитку та торгівлі Айварас Абромавичус узагалі говорить, що його міністерство потрібно ліквідувати, бо воно - корупційний і бюрократичний монстр.

Радник медичного міністра стурбований – його шефові пообіцяли безперешкодно працювати рік. Однак він може просто покинути посаду.

"Якщо йому не дадуть сформувати команду, чим це загрожує? Я думаю, що міністр буде готовий залишити уряд. В тому числі", - прогнозує радник міністра охорони здоров'я Володимир Курпіта.

За кілька годин до ефіру міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі знайшов можливість зустрітися і прокоментувати можливість власного фіаско. Він добре тримає удар - хоча заступниками дійсно стануть політичні ставленики, продовжує переконувати, що кермо в його руках. І переконує, що вже наступного тижня зможе сформувати гарну команду.

Проте не варто думати, що усі ці історії вдається ховати в стінах державних установ. Міністри-"варяги" – прекрасне джерело інформації для західних донорів про справжній стан справ в українській владі.

Цього тижня президент Петро Порошенко не поїхав у Брюссель. Ходять стійкі чутки, що візит поспіхом скасували, бо колишній польський прем'єр, друг України і президент Європейської Ради Дональд Туск, мовляв, вирішив, що присутність українського президента на засіданні - не на часі. Європа чітко сигналізує українським очільникам – або почнуться справжні реформи, або Україна зникне. Зникне з розмов, із планів, із документів. А може – і з політичних карт.

А вже сьогодні Туск припустив, що Україна може отримати фіндопомогу в розмірі 2 млрд євро від ЄС, США, Канади та МВФ до кінця поточного року.

Кореспондент ТСН Станіслав Ясинський

Повʼязані теми:

Наступна публікація