Мінськ напередодні "нормандської зустрічі": бойовикам нагадали про варварськи захоплене Дебальцеве

Мінськ напередодні "нормандської зустрічі": бойовикам нагадали про варварськи захоплене Дебальцеве

Фото: Getty Images

Відбулася відеоконференція тристоронньої контактної групи за участю представників бойовиків.

Напередодні зустрічі президентів "нормандської четвірки" провели відеоконференцію Тристоронньої контактної групи за участі сторони бойовиків.

Як повідомила за результатами переговорів прес-секретар представника від України Леоніда Кучми Дарка Оліфер, було відзначено зрив виконання рамкової угоди про розведення сил з боку бойовиків. Постійні обстріли не дають відвести війська в той час, як українська сторона неухильно свої зобов'язання виконує.

Крім того, українська сторона наполягає на виконанні блоку питань з безпеки, який "є ключем до імплементації всього комплексу Мінських угод".

"Йдеться про повне припинення вогню, закриття кордону, виведення іноземних військових підрозділів і озброєнь, вихід СММ ОБСЄ на непідконтрольну Україні частину українсько-російського кордону. Ми наголошуємо: це вкрай важливо напередодні завтрашньої зустрічі лідерів країн Нормандської четвірки в Берліні", - зазначає Оліфер.

Особливо українська сторона звернула увагу, що згідно з меморандумом від 19 вересня 2014 Дебальцеве повинно бути під контролем України. Оскільки в меморандумі була передбачена зупинка підрозділів на лінії зіткнення сторін, яка склалася станом на 19 вересня 2014 року, що було порушено з боку бойовиків. Крім того бойовики порушили заборону на розміщення важких озброєнь і військової техніки в районі населених пунктів Комсомольське, Кумачове, Новоазовськ, Саханка.

Нагадаємо, 19 жовтня в Берліні відбудеться зустріч "нормандської четвірки" - Петра Порошенка, Ангели Меркель, Франсуа Олланда та Володимира Путіна. Український президент зазначив, що надій на цю зустріч не живить, однак заради неї відмовився від зустрічі з лідерами ЄС.

Повʼязані теми:

Наступна публікація