Молдова вже обігнала Україну у лібералізації віз з ЄС

Молдова вже обігнала Україну у лібералізації віз з ЄС

Експерти: Молдова досягла більшого поступу в Плані дій з лібералізації візового режиму з ЄС, ніж Україна

Молдова практично повністю реалізувала завдання у сфері безпеки документів, а решта завдань близькі до реалізації.

Молдова досягла більшого поступу в реалізації Плану дій з лібералізації візового режиму з Євросоюзом, ніж Україна. Про це пише експерт польського Центру східних досліджень (OSW, Варшава) Рафал Садовські.

Фахівець посилається на дані оприлюдненої на початку лютого доповіді Єврокомісії, у якій оцінюється реалізація планів щодо запровадження безвізового режиму обома країнами.

"Молдова практично повністю реалізувала завдання у сфері безпеки документів, а решта завдань близькі до реалізації. Натомість прогрес України у більшості сфер оцінили як "обмежений" (за винятком питання боротьби з нелегальною міграцією, щодо якої ухвалено відповідне законодавство)", - зауважив Садовські.

Експерт вважає найбільшими проблемами України в реалізації першого етапу підписаного восени 2010 року плану дій щодо запровадження безвізового режиму відсутність законодавства стосовно біометричних документів, достатньої координації дій між органами державної влади, повноцінного антидискримінаційного законодавства, а також недостатній прогрес в боротьбі з корупцією.

"У випадку України ключовою проблемою є відсутність політичної волі для запровадження змін. Київ хоче отримати візову лібералізацію з ЄС за лише імітацією дій (ухвалення законодавства, що пізніше не буде втілено у життя)", - наголосив експерт.

На його думку, що реалізації плану дій заважають конфлікти в самій українській владі, серед яких суперечності щодо ухвалення закону про біометричні паспорти. Садовські нагадав, що президент України Віктор Янукович у жовтні минулого року ветував відповідний закон, а нову редакцію цього закону підготували окремо Міністерство юстиції та Партія регіонів.

"Одночасно з'являються повідомлення, що кожен з цих проектів вигідний для різних компаній, які можуть виробляти біометричні паспорти", - зауважив експерт.

Садовські зауважив, що Україна та Молдова заявляли про наміри виконати перші етапи планів дій щодо запровадження безвізового режиму з ЄС до 2012 року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація