Муженко розповів, як українську армію трансформують під стандарти НАТО. 5 стратегічних цілей

Муженко розповів, як українську армію трансформують під стандарти НАТО. 5 стратегічних цілей

Фото: УНІАН

Генштаб передав до Кабміну програму розвитку Збройних сил України до 2020 року.

В українській армії проведуть реформу до 2020 року, а стандарти відповідатимуть тим, які діють у НАТО.

Відповідну державну програму розвитку Збройних сил України вже розробив Генеральний штаб та передав на розгляд Кабміну. Про це в інтерв'ю "Укрінформу" розповів начальник Генштабу – Головнокомандувач ЗСУ генерал армії України Віктор Муженко. Далі ця держпрограма буде подана до РНБО та Адміністрації президента.

Документ має на меті реалізацію вже прийнятих стратегічних рішень.

"Він визначає завдання і заходи, спрямовані на планове набуття Збройними силами спроможностей для ефективного реагування на загрози національній безпеці у воєнній сфері, включаючи питання оборони кордонів, захисту суверенітету і територіальної цілісності. Вагома складова програми – це послідовний рух до переходу Збройних сил України на євроатлантичні стандарти", – сказав Муженко.

Основні зусилля на цьому напрямку спрямовані на досягнення повної взаємосумісності частин та підрозділів ЗСУ з силами НАТО.

"Зрозуміло, що набуття членства в НАТО – це питання політичне. Ми своє завдання бачимо у вирішенні практичних питань: у підготовці військ, в адаптації шляхів та способів їхнього застосування до норм та правил, які існують в країнах НАТО. Головна мета цих зусиль – досягти повної взаємосумісності українських частин та підрозділів з силами Альянсу. Це абсолютно реальна перспектива", – заявив генерал.

Держпрограма передбачає реалізацію п'яти стратегічних цілей, які визначені Стратегічним оборонним бюлетенем України.

"Йдеться, насамперед, про створення ефективної системи управління Збройними силами, про удосконалення системи оборонного планування, набуття Збройними силами необхідних спроможностей, створення єдиної системи логістики та тилового забезпечення, а також, що дуже важливо з урахуванням бойового досвіду, удосконалення системи медичного забезпечення Збройних сил. Ще один масштабний та важливий напрямок, який відображений у програмі, – це професіоналізація українського війська та системний розвиток служби у військовому резерві", – уточнив Муженко.

Раніше повідомлялося, що Міноборони визначить конкретні терміни контрактної служби замість "до закінчення особливого періоду".

Повʼязані теми:

Наступна публікація