МЗС поки тримає в таємниці питання переозброєння Чорноморського флоту

МЗС поки тримає в таємниці питання переозброєння Чорноморського флоту

Питання переозброєння ЧФ РФ перебуває на початковій стадії обговорення

"Говорити про будь-які домовленості ще зарано", - запевняють дипломати.

Питання переозброєння Чорноморського флоту Російської Федерації знаходиться на початковій стадії обговорення і говорити про будь-які домовленості ще зарано. Про це заявляють в МЗС України.

"Це питання нове і говорити про будь-які домовленості ще зарано, воно знаходиться на початковій стадії обговорення", - повідомив в.о. директора департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

За його словами, в переозброєнні і модернізації ЧФ РФ зацікавлена російська сторона і з відповідним питанням вона звернулася до України.

Нагадаємо, раніше це питання було піднято російським міністром оборони Сергієм Шойгу на зустрічі з українським колегою Павлом Лебедєвим у Севастополі.

Згідно з чинною домовленістю між двома країнами, Росія і Україна уклали базовий договір про умови перебування ЧФ РФ на території України у 1997 році, в ньому чітко обумовлені умови оренди російського флоту на території України, у тому числі зафіксована орендна плата в розмірі 98 млн доларів, а також термін перебування Чорноморського флоту РФ на території України до 28 травня 2017 року.

Читайте також: Україна просить у Росії причал для своєї субмарини в Севастополі

Вже в квітні 2010 року президенти України і Росії підписали "харківські угоди", які продовжили термін перебування ЧФ РФ в Криму ще на 25 років після 2017 року з можливістю його пролонгації ще на 5 років - до 2042-2047 років.

У той же час існуюча юридична база не регулює низку питань, що стосуються перебування російського флоту на території України. Зокрема, Київ і Москва досі ведуть переговори з приводу узгодження порядку переміщень, пов'язаних з діяльністю підрозділів ЧФ РФ поза місцями їх дислокації, використання гідрографічних об'єктів у Криму, а також порядку модернізації російського флоту.

Повʼязані теми:

Наступна публікація