МЗС України викликало на килим російського консула через Сущенка

МЗС України викликало на килим російського консула через Сущенка

Фото: Reuters

Дипломати вимагають пояснень щодо недопуску українських консулів до незаконно затриманого в РФ журналіста.

Український МЗС викликав консула РФ для отримання пояснень щодо недопуску консулів до затриманого в Росії журналіста Романа Сущенка.

Про це заявила речник МЗС Мар'яна Беца, пише УНІАН.

"Ми обурені тим, що досі Росія не надала дозвіл нашим консулам відвідати Романа Сущенка. Вона зобов'язана це зробити відповідно до норм міжнародного права", – наголосила вона.

За словами Беци, у середу, 5 жовтня, до МЗС Росії направили чергову ноту, щоби вони надали пояснення.

"Сьогодні викликаємо консула Росії в Україні для надання пояснення через недопуск українських консулів до журналіста", - сказала речник МЗС.

Окремо Беца зазначила, що на попередні звернення української сторони, зокрема, до уповноваженого РФ із прав людини Тетяни Москалькової, відповіді також не надходили.

"Абсолютно жодної реакції й жодного реагування, тому нам потрібен негайний доступ. Ми маємо розуміти, що відбувається з Романом, які підстави його утримання, які обвинувачення, почути його та подивитися, у яких умовах він утримується", – додала вона.

Нагадаємо, у понеділок, 3 жовтня, з'явилася інформація про арешт Романа Сущенка Лефортовським судом на 2 місяці.  Російські силовики стверджують, що Сущенко "цілеспрямовано збирав відомості, які становлять державну таємницю, про діяльність Збройних сил і військ Національної гвардії РФ, витік яких за кордон міг завдати шкоди обороноздатності держави".

Проти українця порушили кримінальну справу за статтею про шпигунство, проводять розслідування. Романа Сущенка в СІЗО "Лефортово" виявили члени Громадської спостережної комісії (ОНК) Москви. 47-річний журналіст перебував у камері карантинного відділення.

Журналіст розповів членам ОНК, що на нього чинився психологічний тиск, а слідчий не дозволив подзвонити дружині й повідомити про арешт. ФСБ надала йому державного адвоката. Колишній адвокат звільненої з російського полону нардепа Надії Савченко Марк Фейгін вирішив допомогти Сущенку й стати його захисником. 

Стосовно затримання Сущенка у Кремлі підкреслили, що ніяких кампаній проти українських або будь-яких інших ЗМІ в Росії немає і бути не може. Своєю чергою медіаорганізації заступилися за Сущенка.

Повʼязані теми:

Наступна публікація